fbpx
NAV (Nemzeti Adó és Vámhivatal)

A NAV nyomozói az RTL Magyarországot és a Porsche Hungáriát is megkeresték az Initiative médiaügynökség ügyében folyó nyomozás során

Az adóhatóság a folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt az egyik legnagyobb hazai médiaügynökséget, az Initiative Media Kft.-t érintő nyomozás kapcsán az RTL Magyarországot és a Porsche Hungáriát is megkereste adatokért, de mindkét cég a Media1 megkeresésére hangsúlyozta, hogy házkutatásra nem került sor, cáfolva az ezzel kapcsolatban a piacon terjedő információkat. Eközben a TV2 több napja nem válaszol kérdésünkre, hogy őket is érinti-e a nyomozás.

Mint arról elsőként a Media1 beszámolt még kedden, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozást folytat egy, az egyik legnagyobb hazai médiaügynökséget, az Initiative Mediát érintő ügyben. Megírtuk azt is, hogy információink szerint 2017 és 2020 közötti szponzorációs ügyeket talált aggályosnak a hatóság.

Úgy tudjuk, az ügynek már több magánszemély gyanúsítottja is van, de esetleges őrizetbevételekről egyelőre nem érkezett információ, és egyelőre a gyanúsításokra vonatkozó kérdésünkre a NAV nem reagált, ezért az ezzel kapcsolatban keringő információkat nem tekintjük megerősített értesülésnek, és bár több, a piacon jól ismert személy nevét is hallottuk ezzel kapcsolatban, nevüket az erre vonatkozó információk ellenőrzéséig nem közöljük.

Házkutatás is volt az Initiative Mediánál, adathordozókat is elvittek az adóhatóság nyomozói

Megírtuk azt is, hogy a NAV nyomozói házkutatást tartottak az említett nagy médiavásárló ügynökségnél a múlt héten, valamint egyes információk szerint egy médiaszolgáltatónál és a médiaügynökség egyik fontos megbízójánál is jártak a hatóság emberei, továbbá zárolta az adóhatóság a 2020-ban több mint 4,6 milliárd forint éves forgalmú nagy médiaügynökség, az Initiative Media Kft. valamennyi bankszámláját, illetve adathordozókat és más tárgyakat is lefoglalt bűnjelként. A helyzet olyannyira súlyos, hogy jelenleg az Initiative Media Kft. nem tudja kifizetni a reklámok számláit és a munkavállalókat, ezért a külföldi anyavállalat, a Mediabrands vállalja magára a magyarországi tartozások rendezését. Mint azt megírtuk, a cégcsoport közleményben igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy helytállnak a számlákért, illetve folytatják a tevékenységüket.

A médiapiac szereplői között nagy port kavaró hírünk megjelenését követően azonnal találgatások kezdődtek arról, hogy mely médiaszolgáltatót és az Inititative Media mely megbízóját érinti még a nyomozás. Mint azt megírtuk, az Initiative Media a TV2 Csoport reklámidejét is értékesítő Atmedia sales house-tól és az RTL Magyarország reklámértékesítő egységétől (R-Time) is vásárol reklámidőket a megbízói számára, valamint szinte az összes digitális ügynökséggel is kapcsolatban vannak.

RTL: nem volt házkutatás, gyakran kapunk adatszolgáltatásra vonatkozó hivatalos megkereséseket

A Media1 nem hivatalos, de az ügyre közeli rálátással bíró személyektől úgy értesült, hogy az RTL Magyarországot megkereste az adóhatóság és az Initiative-ot érintő dolgokra voltak kíváncsiak.

Voltak a médiapiacon olyanok is, akik azt is állították, hogy házkutatásra is sor került az RTL-nél, de olyan állítások is voltak, hogy tényleges házkutatás nem történt, ezért a Media1 megkereste az ügyben az RTL Magyarországot, mi az igazság. A televíziós társaság Marketing és Kommunikációs Igazgatóságától a következő hivatalos választ kaptuk ezzel kapcsolatban:

„Az RTL Magyarországnál nem tartottak házkutatást, se az említett üggyel, se más üggyel kapcsolatban. Az RTL Magyarország gyakran kap adatszolgáltatásra vonatkozó hivatalos megkereséseket, a jogszabályok betartásával ezeknek mindenkor eleget is teszünk. Jelenleg is zajló vizsgálatokban kapott megkeresésekről azonban nem tudunk nyilatkozni.”

Az RTL válasza szerint tehát náluk nem volt házkutatás, de azt az ügy folyamatban lévő mivoltára tekintettel nem cáfolták, hogy kaptak adatszolgáltatásra vonatkozó hivatalos megkeresést.

RTL Magyarország, RTL Klub
Az RTL Magyarország székházának bejárata. Fotó: Szalay Dániel / Media1 (archív)

Megkérdeztük a TV2-t, hogy őket is érinti-e a nyomozás

Megkerestük az ügyben kedden a TV2-t is, hogy jártak-e náluk a NAV-tól, illetve kellett-e adatot szolgáltatniuk az ügyben, érintettek-e bármilyen formában az Initiative Mediával kapcsolatos nyomozásban. A pr-osztálytól többszöri érdeklődésünket követően türelmünket kérték a válaszig, az azonban még csütörtökön délig, jelen hírünk élesítéséig sem érkezett meg, így egyelőre a kérdés tisztázatlan.

A TV2 épületének bejárata a Róna utcában Budapest. Fotó: Ladányi András, Media1
A TV2 épületének bejárata a Róna utcában Budapest. Fotó: Ladányi András, Media1

A Porsche Hungáriát is megkereste a NAV

A Media1 eközben megtudta azt is, hogy a költségvetési csalás gyanúja miatti nyomozás érinti az Initiative Media egyik megbízóját, a Porsche Hungáriát is.

A Porsche Hungária weblapja
A Porsche Hungária weblapja

A Porshe Hungáriát is megkereste a Media1, ahonnan Bujáki Zsolt kommunikációs igazgatótól az a válasz érkezett, hogy ugyan nem volt náluk házkutatás, de „a NAV az Initiative Media Kft.-t érintő eljárása kapcsán mások mellett valóban megkeresett minket is. A Porsche Hungária minden tekintetben támogatja a NAV munkáját, együttműködik a hatósággal a vizsgálat sikeres lezárása érdekében. Számunkra kiemelt fontosságú a napi szintű munka folyamatos biztosítása, ezért is értékeljük a Mediabrands hozzánk is eljuttatott nyilatkozatát, miszerint az anyavállalat mindenben segíti az Initiative Media napi működését.”

A cégnél további kérdéseinkre nem válaszoltak.

A NAV hallgat, az Initiative Media nyugtatgatni próbál

A NAV sajtóosztályát is megkerestük, hogy jártak-e az érintett médiaszolgáltatóknál, volt-e házkutatás, illetve az ügy további részleteiről is érdeklődni próbáltunk, de csak annyit reagáltak írásban feltett kérdéseinkre, hogy folyamatban lévő ügyekről nem kommunikálnak. Ennek egyébként kissé ellentmond, hogy a NAV maga küldött leveleket az Initiative Media partnereinek arról, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt zárolja a médiavásárló ügynökség bankszámláit, vagyis némi kommunikáció már történt a hatóságtól, de a NAV ezek szerint azt már nem akarja elárulni, hogy történtek-e házkutatások az említett helyeken.

A zár alá vett médiavásárló ügynökség, az Initiative Media egyébként olyan nagy ügyfelek teljes körű médiavásárlásait intézte eddig mint például a Carslberg, az Euronics (Vöröskő Kft.), a Béres, a LEGO, a Bunge (Cereol), a Tchibo, az Intercom, a Pápai Hús, a Porsche Hungária, Zwack, Pápai Hús. A Media1 úgy tudja, hogy egyes ügyfelek most a nyomozásra tekintettel azt fontolgatják, hogy szerződést bontanak az Initiative Mediával, és átmennek egy másik médiavásárló ügynökséghez, de a cég vezetése igyekszik erről lebeszélni őket és arról biztosítja őket, hogy ki tudnak szolgálni mindenkit ezután is.

Az Initiative Media korábbi közleménye és az ügy előzményeiről szóló első keddi cikkünk ide kattintva érhető el. Ebben az anyavállalat és a magyar vezetés azt hangsúlyozta, hogy együttműködnek a hatósággal, korábban volt már átfogó vizsgálatuk, és akkor a hatóság nem tett megállapításokat. Jelezték, hogy mindenért az anyavállalat helytáll, valamint a munkát folytatni akarják és tudják, mindenkit kifizetnek.

A Media1 azonban úgy tudja, hogy a cég ügyfelei között van, ahol felmerült, hogy a saját működésüket szabályozó vállalati compliance szabályzatukkal ellentétes, hogy a továbbiakban olyan céggel dolgozzon együtt, mely büntetőeljárásban érintett. Még akkor is, ha egyelőre csupán egy gyanúról, egy folyamatban lévő büntetőeljárásról van szó, aminek a vége bármi is lehet, egyes vállalati compliance szabályzatok kizárják, hogy ilyen esetben továbbra is szerződéses kapcsolatban maradjanak az adott vállalkozással. Mindez azt jelenti, hogy a nyomozás nehéz helyzetbe hozhatja az Initiative Mediát.


Még több hír érhető el a Media1-en.

Kérheti tartalmainkat Telegramon is, hogy azonnal értesüljön a legújabb információkról. Ott vagyunk Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások