fbpx
Google keresés.

Nem férünk hozzá az internet 90 százalékához a hagyományos keresőkben

A rejtett tartalmaknak egy részét a dark web teszi ki, mely hasznos eszköz egy diktatúrában, ahol gyakorlatilag ez jelenti a szabadságot, másfelől azonban a sötét web a bűnözés melegágya is.

Az interneten fellelhető tartalmak nagyjából csak mintegy egy tizedéhez férnek hozzá az olyan hagyományos keresők mint a Google vagy a Bing – világít rá a Systemfarmer nevű IT-cég, hozzátéve, hogy a maradék tartalmak mintegy 90 százaléka rejtett marad az átlagos felhasználók előtt.

„Az úgynevezett deep web jelentős része nem túlzottan érdekes. Ilyenek például a regisztráció után olvasható fórumok, vagy az olyan oldalak mint a netbank. De ugyanígy a deep weben van a levelezésünk, elrejtve a kíváncsi szemek elől”

– mondta Földesi László, a Systemfarmer elnök-vezérigazgatója.

Dark web: áldás, vagy átok?

A deep webnek van azonban egy kevésbé „ártatlan” része, a dark web, azaz a sötét web. Ez a terrorizmus, a drogkereskedelem, a pedofília és általában a bűnözés melegágya – az egyik oldalról. A másik oldalról viszont a szabadság, a jogérvényesülés és a csalók leleplezésének terepe.

Számos országban, ahol diktatúra működik, keményen elnyomják a másképp gondolkodókat. Ők csak a dark netet tudják használni, hiszen így országuk hatósága előtt rejtve maradnak. Nagyon sokszor emberi jogi aktivisták is használják, sőt az olyanok is mint a WikiLeaks. Bár a számos korrupciós ügyet kiszivárogtató szervezetnek van nyilvános, mindenki számára elérhető honlapja, a dokumentumok feltöltése, a kapcsolatteremtés a dark weben keresztül történik.

Az egész dark web alapját jelentő titkosítási módszert az Egyesült Államok hadserege kezdte el fejleszteni. Egy olyan kommunikációs csatornát akartak létrehozni, ami lényegében lenyomozhatatlan. Elsőre talán furcsának tűnik, hogy ezt az egészet aztán nyílt forráskódúvá, bárki által szerkeszthetővé és használhatóvá tették, de valójában ez egy remek döntés volt – vélekedik Földesi. A rendszert annál nehezebb feltörni, minél többen használják – bonyolultabb, kevésbé lekövethető a kommunikáció. Várható volt, hogy a bűnözők gyorsan megtalálják a felületet.

Dark Web.
Fotó: stock / Depositphotos

Sokan érzik úgy, hogy megfigyelik őket, mégis felszámolná a többség a dark webet

Egy nemzetközi felmérés szerint az emberek jelentős többsége azt akarja, hogy a kormányok szántsák fel a dark webet. A CIGI-IPSOS felmérése szerint a megkérdezett 24 ezer internetező 71 százaléka gondolja így. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy az internetezőknek csupán a 38 százaléka érzi úgy, hogy nem figyelik internetezés közben. Tehát egyfelől nem érezzük magunkat biztonságban a neten, de a védett kommunikációs csatornákat bezáratnánk.

„Nem érdemes kizárólag egy szemszögből vizsgálni egyetlen infokommunikációs technológiát sem. Ha így tennénk, akkor nem is tudnánk a virtuális és a kiterjesztett valóság által nyújtott remek lehetőségekről. Csak azt látnánk, hogy mennyire veszélyes a gyerekeinkre, milyen könnyedén beszippanthatja őket egy nem létező világ varázslata. Hasonló gyanakvás éri mind a mai napig a felhőalapú számítástechnikát, mivel még mindig sokan félnek attól, hogy mi történik az adataikkal”

– mondta Földesi László.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások