fbpx
A Pécs Aktuál címlapja 2022. június 2-án.

Átlátszó: „Mini-KESMA” épült ki Pécsett

Nem sokkal az áprilisi választások előtt Pécsen megszaporodtak a regionális hírekre szakosodott portálok.

Az Átlátszó témában született írása szerint ezek a hírportálok jellemzően semlegesnek tűnő hangnemben számoltak be régiós fejlesztésekről, kulturális eseményekről, ám sosem mulasztották el a baranyai választókerületek fideszes jelöltjeinek (Kővári János, a Baranya 01. OEVK jelöltje) népszerűsítését.

Az Átlátszó szerint a frissen alakult híroldalak – Pécs Aktuál, Pécsi Érték, Téma Baranya – mögött civilnek nevezett, valójában a helyi Fideszhez köthető szervezetek hálózata található.

Ezek a szervezetek a tevékenységüket részben állami forrásokból, különösen a Városi Civil Alap (VCA) pénzéből folytathatták, és a közpénzből a választások előtt kulcsfontosságú médiajelenlétre és kampányeseményekre is juthatott.

Kommunikációs célokra kapták a legnagyobb összegeket

A Városi Civil Alap egy civil támogatási program, amelyet a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő a Norvég Civil Alap megszűnése után, annak pótlására indított el. A VCA 4 milliárd forintos keretéből tavaly és tavalyelőtt is nagyrészt a kormánypártokhoz köthető szervezetek – helyi fideszes képviselők és alapszervezeti vezetők alapítványai, egyesületei – gazdagodtak.

A legnagyobb összegeket a csoportok kommunikációs célokra, például médiavásárlásra és kiadványok terjesztésére kapták.

2020 elején indult el Pécs Aktuál néven egy új városi hírlap, amelynek kreatív munkatársa Kapitány Gergely lett, aki korábban Páva Zsolt pécsi polgármester kampánytanácsadója, majd a fideszes önkormányzat idején a Pécs Kommunikációs Központ (akkori nevén Pécsi Médiaközpont) vezetője volt, később pedig a KESMA-hoz igazolt. A lapot működtető P1 Media Group Zrt. pedig ahhoz a sokak által csak Fodiként emlegetett Fodor-Petrov Józsefhez kapcsolódik, aki a pécsi Rádió 1-hez is köthető, és aki régebben fideszes színekben önkormányzati képviselő is volt.

Fodor-Petrov emellett a Magyar Garabonciás Alapítvány képviselője is. Az alapítvány tavaly a VCA-tól 15 millió forintot kapott médiavásárlásokra, többek között azért, hogy a Pécs Aktuálnál hirdethessen. Az oldal a választások alatt Hoppál Péter és Kővári János kampányát segítette, kritika nélkül szemlézve a politikusok megszólalásait és kampányrendezvényeit.

Idén a Pécs Aktuál működtetőjének alapítványa újabb 11 millió forintot kapott a VCA-tól.

A Pécs Aktuállal együttműködő egyesület is nyert

2021-ben a VCA pályázatán 15 millió forintot nyert a politikától látszólag független Bio Város Egyesület, a pályázatok szerint a környezettudatosságot népszerűsítő tartalmak gyártására, idén pedig ismét a maximális, 11 milliós összeget vihette el.

Az Átlátszó megjegyezte: az egyesület egyik képviselője, Vezér Tamás Dániel korábban a pécsi városi Fidesz-frakció politikai sajtófelelőse volt, illetve 2018-ban ő volt az egyik szervezője egy pécsi kormányellenes tüntetéssel szembeni ellendemonstrációnak. Jelenleg Vezér Tamás Bio Város Egyesülete együttműködést folytat a Pécs Aktuállal, tartalmaikat állandó sávban hirdetik a portál címlapján.

Fidesz-közeli üzletember adja ki a Téma Baranyát

Idén hasonló körülmények között nyert el támogatást a 2021-ben alapított Agytörő Egyesület, amely 11 millió forintot kapott eddig ismeretlen célra a VCA-tól. A történelmi ismeretterjesztéssel foglalkozó egyesület állandó szerzője, Raics Teréz önkormányzati cégekben volt fideszes delegált felügyelőbizottsági tag, és ma már Bio Város Egyesületben is képviselői posztot tölt be. Az Agytörő tartalmait szintén promotálja a Pécs Aktuál.

A Pécs Aktuál mellett mindkét egyesület tartalmai fent vannak továbbá a Téma Baranya nevű, már korábban bejegyzett weboldalon. A Téma Baranya impresszumából kiderül, hogy az oldalt a HPM Design Kft. adja ki. Ez Papp Gábor cége, akit az Átlátszó pécsi forrásai a megye egyik ismert Fidesz-közeli üzletembereként írtak le.

A Téma Baranya címlapja 2022. június 2-án.
A Téma Baranya címlapja 2022. június 2-án.

A HPM az előző, fideszes városvezetés idején több közbeszerzést is elnyert, például az önkormányzati tulajdonú, részben állami fenntartású Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. kiírásain.

5 millió „objektív tájékoztatásra”

A Vörös Sárkány Kulturális Egyesület 2021-ben a „Pécs objektív tájékoztatásáért” nevű pályázaton 5 millió forintot kapott. Az egyesület infokommunikációs eszközök beszerzését és egy fő médiaforrás működtetését vállalta, amellyel az „álhírek terjedésének megakadályozásához, valamint a helyi identitás és lokálpatriotizmus erősítéséhez is” járulna hozzá.

Az egyesület képviselője, Tóth Róbert a 2019-es önkormányzati választáson a 14. számú választókörzetben indult fideszes színekben.

A Vörös Sárkány kapcsán az oknyomozó portál megjegyezte: a szervezet saját felületei alapján nem világos, hogy hogyan teljesítette a pályázatban vállaltakat, azaz milyen álhír-cáfoló lokálpatrióta hírlapot hoztak létre. Viszont egy másik, a közelmúltban indított pécsi portál, a pecsiertek.hu doménregisztrációs adataiból kiderült, hogy azt a Vörös Sárkány Kulturális Egyesület jegyezte be.

A pecsiertek.hu címlapja 2022. június 2-án.
A pecsiertek.hu címlapja 2022. június 2-án.

Az Átlátszó szerint ez azért is érdekes, mert az oldal saját leírása szerint ez egy másik civil szervezet, a Pécsi Értékközösség Alapítvány oldala (akik egyébként idén szintén kaptak támogatást a VCA-tól). Ez egyébként egy szintén fideszes kötődésű csoport, képviselője, Végh Péter ugyanis az Összefogás Pécsért Egyesület, a helyi Fidesz-alapszervezettel szövetséges csoport elnökségi tagja is.

A Pécsi Értékközösség hivatalos oldala a pecsert.hu; mind ez az oldal, mind a pecsiertek.hu népszerűsítette a fideszes jelöltek, különösen Kővári János kampányát. A civil szervezet egyébként egy másik, Bethlen Gábor Alapkezelő által indított programon, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán is nyert támogatást.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: a Pécs Aktuál címlapja 2022. június 2-án.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások