fbpx
Demonstráció Tádzsikisztánban 2022. május 16-án.

Támadás érte a Szabad Európa és a Current Time munkatársait

Ismeretlenek megtámadták a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE / RL) négy helyi újságíróját Tádzsikisztánban.

A történtekről a Szabad Európa magyar portálján jelent meg beszámoló.

E szerint civil ruhás férfiak megállították az RFE/RL tádzsik szolgálata, a Radio Ozodi két munkatársának autóját a fővárosban, Dusanbéban. Ezt követően kirángatták Mulloradzsab Juszufit és Barot Juszufit a járműből, többször megütötték őket, majd elvették a mobiltelefonjukat és más eszközeiket.

A férfiak nem azonosították magukat, és magyarázatot sem adtak a történtekre.

Fél órával később az RFE/RL és az Amerika Hangja (Voice of America – VOA) által közösen működtetett Current Time két munkatársát, Anuservon Orifovot és Naszim Iszamovot is hasonló módon támadták meg, az elkövetők valószínűleg ugyanazok voltak.

A támadásokra azt követően került sor, hogy az újságírók – külön-külön – nemrég interjút készítettek Ulfathonum Mamatsojeva polgárjogi aktivistával.

A nőt a helyi hatóságok azzal gyanúsítják, hogy ő szervezte a május 16-i, erőszakossá fajult demonstrációt Tádzsikisztán Gorno-Badahsán autonóm tartományban.

Jamie Fly, az RFE/RL elnöke elítélte a támadásokat, és felszólította a tádzsik hatóságokat, hogy hagyjanak fel a szabad média elleni kormányzati nyomásgyakorlási kampánnyal.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: demonstráció Tádzsikisztánban 2022. május 16-án. Fotó: képernyőkép / RFE/RL
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások