fbpx
Sirín Abu Akla.

Lelőtték az Al Jazeera hírtelevízió egyik ismert tudósítóját Ciszjordániában

A nőt azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

Lelőtték Sirín Abu Aklát, az Al Jazeera (al-Dzsazíra) pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját szerdán Ciszjordániában – számolt be az MTI.

A palesztin egészségügyi minisztérium az izraeli hadsereget vádolja a gyilkossággal. A tárca szerint az újságírót Dzseninben lőtték meg, és azonnal kórházba szállították, ahol azonban nem tudták megmenteni az életét.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és nem zárták ki, hogy Abu Aklát „palesztin fegyveresek találták el”.

Egy másik újságíró könnyebben megsérült

Az 51 éves, kelet-jeruzsálemi Sirín Abu Akla az utóbbi két évtizedben az izraeli és ciszjordániai Al-Dzsazíra hálózat jól ismert riportereként dolgozott. A ynet értesülése szerint Ali Szamudi, egy másik palesztin újságíró is Abu Akla közelében tartózkodott: ő könnyebben sebesült meg. A pánarab hírtelevízió bejelentése szerint a menekülttáborból tudósító újságírók „sajtó” („press”) felirattal ellátott mellényt viseltek.

„Elítéljük a szörnyű bűncselekményt, amelynek célja, hogy megakadályozza a médiát üzeneteinek átadásában. Az izraeli kormányt és a megszálló erőket tartjuk felelősnek Sirin kolléga meggyilkolásáért. Követeljük, hogy a nemzetközi közösség ítélje el és számoltassa el az izraeli megszálló erőket Sirín Abu Akla sebesülése és megölése miatt”

– jelentette ki a közleményében az Al Jazeera.

Tűzharcban érte találat az újságírónőt

Az izraeli hadsereg egységei éjszaka három hét után először léptek be körözött személyek letartóztatására a palesztin terrorszervezetek fellegvárának tekintett, Ciszjordánia északi részén található Dzseninbe. A dzsenini menekülttáborban a palesztinok robbanószereket és gránátokat dobtak a katonák felé, tűzharc tört ki a hadsereg erői és a palesztin fegyveresek között, és ekkor érte a halálos sebesülés a palesztin újságírónőt.

Az al-Dzsazíra azzal vádolja Izraelt, hogy katonáinak fegyvere ölte meg, de a hadsereg szerint egyáltalán nem bizonyos, hogy izraeli oldalról érkezett a halálos lövés. Az izraeli illetékesek megígérték, hogy kivizsgálják az esetet.

„Az izraeli erők a dzsenini menekülttáborban, Burkin falu közelében, valamint Júdea és Szamária számos más központjában azon tevékenykedtek, hogy letartóztassák a terrorista tevékenységekkel gyanúsítottakat”

– jelentette az izraeli hadsereg szóvivője.

„A dzsenini menekülttáborban a gyanúsítottak intenzív tűz alá vették az izraelieket, és robbanószereket dobáltak az egységekre, amire ők tűzzel feleltek. Az újságíró halála nagyon sajnálatos esemény. Valószínűleg a palesztin fegyveresek vaktában leadott lövéseinek egyike találta el. Az incidenst alaposan kivizsgáljuk”

– állította az izraeli hadsereg.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter a palesztinokkal közös patológiai vizsgálatot javasolt, és a haláleset kivizsgálására is közös vizsgálóbizottság felállítását ígérte. A koalícióból jelenleg időlegesen távol lévő arab Raám párt nemzetközi grémiumot kért az újságírónő halála körülményeinek feltárására.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Sirín Abu Akla. Fotó: al-Dzsazíra
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások