fbpx
Az RTL Klub X-Faktor című műsora

Változik az X-Faktor – a senior kreatív producert kérdeztük a részletekről

Verebély Marcell, az X-Faktor senior kreatív producere a Media1-nek elmondta, arra számít, hogy az RTL Klubon idén is jelentkező tehetségkutató 11. évadában érvénybe lépő szabálymódosítás később néhány más országban is megjelenik majd. A televíziós szakember lapunknak beszélt arról is, hogyan zajlik egy ilyen újítás előkészítése, és elárulta azt is, mit gondol, még mennyi ideig lehet képernyőn a nagyszabású showműsor.

Nem mindenki tudja, de annak ellenére, hogy az X-Faktor egy licencműsor, vagyis a formátum alapjai országonként megegyeznek, a szabályrendszerek tekintetében nagyon sok eltérés is van. Magyarországon a kereskedelmi televíziózás jelenlegi egyik legsikeresebb műsorából immáron a 11. évad kerül képernyőre idén ősszel,  és a show történetében a mostanival együtt már a harmadik nagy horderejű magyar változás következik – mondta el Verebély Marcell senior kreatív producer a Media1.hu érdeklődésére.

Az RTL Magyarország senior kreatív producere kérdésünkre azt mondta, a változások legfőbb oka, hogy egy olyan műsornak, ami ilyen hosszú időn át képernyőn van, szüksége van időnként megújulásra, változásra, hogy a néző továbbra is feszült izgalommal figyelje a történéseket.

Verebély Marcell, az RTL Magyarország kreatív producere
Verebély Marcell, az RTL Magyarország senior kreatív producere. Fotó: RTL Magyarország marketing és kommunikációs igazgatóság

Verebély Marcell elmesélte, hogy az RTL Magyarország több mindenben is élenjáró volt az X-Faktor különböző szabályainak megújítása kapcsán, sőt ha visszanézünk 2010-be, az első magyarországi évadra, már akkor megfigyelhető volt, hogy néhány teljesen új dolgot itthon találtak ki, vagy valamilyen meglévő dolgot átalakítva vezettek be.

A három legfőbb változás

A legnagyobb eddigi változások közül az egyik az volt, amikor 2017-ben a mentorházat újították meg. Ekkor vezették be, hogy mind a négy mentor részt vesz a mentorházban a munkában, tehát a mentor nem csupán hív egy segédet, hanem a mentorok kezében marad a döntés. A másik változás az volt, amikor bevezették az élő show műsorokban és a táborokban a székes fordulót némi átalakítással: a mentor dönt, hogy ki ülhet le a székre, de a nézők határozzák meg, hogy ki maradhat a széken, illetve kinek kell felállnia. Ezzel nagymértékben fokozni tudták a 3 órás műsornál az izgalmakat, hiszen a nézőknek így végig lehetősége lett a közvetlen interakcióra.

További újításként az érkezik, hogy innentől majd a mentor választja ki a versenyzőket, tehát olyanokat válogathat össze a csapatába, akik iránt a leginkább lelkesedik. Verebély Marcell szerint így még nehezebb lesz az X-Faktor ítészeinek döntése, hiszen olyanok lesznek a csapataikban, akikben nagyon hisznek, ez pedig plusz izgalmat hoz majd .

„Nagyon hiszünk ebben. Mindez ráadásul kihat majd a mentorházra is” – mondta az X-Faktor senior kreatív producere.

Alapos előkészítés után futnak neki egy-egy változásnak

Verebély Marcell elmondta azt is, hogy egy-egy ilyen változásról először házon belül, az X-Faktor kreatív csapata kezd el beszélgetni a korábbi évadok tapasztalatait kielemezve. Amikorra már kellő távolságból tudják szemlélni, illetve látják a fogadtatást, kritikai szemmel nézik végig a műsorokat.

Így jutottak el arra a megállapításra is, hogy nem okvetlenül a legszerencsésebb korcsoport vagy egyéb hasonló szempontok szerint osztani szét a versenyzőket a mentorok között. Ha korcsoportok szerint osztják szét az X-Faktor szereplőit, akkor azt jelenti, hogy egy rocker és egy könnyűzenei énekes is kerülhet ugyanahhoz a mentorhoz, ez pedig nem minden esetben szerencsés.

Verebély Marcell megjegyezte: „Biztos vagyok benne, hogy volt olyan versenyző, aki ha másik mentorhoz kerül, akkor tovább jutott volna el.”

Miután az X-Faktor kreatív csapata kielemzi az adásokat, két-három csoportos ötletelésre is sor kerül házon belül, ahol átgondolják a szükséges változtatásokat és azok lehetséges következményeit, majd 1-2 oldalas szinopszisban foglalják össze ennek lényegét. A szöveget még lefordítják angolra, és és ezután az UFA Magyarország executive producere kéri a formátum tulajdonosát, az RTL Csoporthoz tartozó Fremantle céget, hogy hagyja jóvá a változást.

Az X-Faktor második élő adása, 2021. november 27-én
Az X-Faktor második élő adása, 2021. november 27-én. Fotó: RTL sajtószoba

A mostani változtatást egy hét alatt jóváhagyta a formátumtulajdonos

A senior kreatív producer elmondta, hogy a kért szabályváltozást nagyjából egy hét alatt jóvá is hagyta a formátumtulajdonos, és csak annyit kértek, hogy jelezzenek majd vissza a változtatás eredményeit illetően, mert más országok számára is érdekesek lehetnek ezek. Verebély Marcell azt mondta, eddig minden változtatási javaslatukat jóváhagyta a formátum tulajdonosa, vagyis a formátum gördülékenyen megy. Azt is jóvá kellett hagyatni, amikor például zenekarok is megjelentek az X-Faktor versenyzői között, de szerencsére a formátumtulajdonos nyitottnak bizonyult ezzel kapcsolatban is.

Az országonként eltérő szabályrendszereket egyébként egy központi adatbázisban nyilvántartják,  ami így az alapműsor bibliája mellett strukturális leírások mellett elérhető mindenki számára, aki megvette a formátumjogokat. Így egymástól is tanulhatnak a különböző országok.

Az X-Faktor 2019 idei első élő showja
Az X-Faktor 2019 egyik élő showja

Próbaadást is készítenek

A senior kreatív producer a Media1-nek elárulta azt is, hogy a jelentős változásokat megelőzően próbaadást is készítenek, hogy kipróbálják, mennyire működik jól az adott változás a gyakorlatban, mit nyernek vagy épp vesztenek vele. Ilyenkor az előző évadokból megismert korábbi énekeseket hívnak vissza, akik szívesen részt vesznek efféle kísérletezésben kamerák előtt, műsorvezetővel.

A próbaadásokat azért is készítik el, mert a stáb próbálja elkerülni, hogy valamilyen szabályon már az évad közben kelljen változtatni, ilyenre csak nagyon ritkán volt szükség.

Verebély Marcell arra, hogy volt-e olyan szabályváltozás, ami végül nem vált be, azt mondta, Magyarországon szerencsére nem történt ilyen. A brit változatnál történt ilyen, amikor celebek vettek részt az X-Faktorban: ez ugyanis túlságosan elvette a műsor sajátosságát.

Magyar ötlet befolyásolta a dél-amerikai változatot

Verebély Marcell elárulta, hogy már volt is arra példa, hogy egy másik ország átvett magyar ötletet. Ilyen volt, amikor Dél-Amerikában meghonosították a magyarok által javasolt székes szabályrendszert.

Az X-Faktor senior kreatív producere érdekességként elmesélte, hogy Dél-Amerikában napi 3 órás műsorként fut az X-Faktor, emiatt nagyon különbözik a magyartól, hiszen leginkább inkább olyan, akár egy talkshow, ahol a zsűrivel részletesen kibeszélik a látottakat. A tehetségkutató magyar változata egyébként leginkább az olaszhoz áll közel, de ott is nagy átalakítások történtek a COVID-járvány idején – említette Verebély Marcell. A magyar X-Faktor ezenkívül a brit változathoz hasonlított leginkább korábban, de ott most néhány éve nem látható a műsor.

Az X-Faktor 10. évadának mentorai
Az X-Faktor 10. évadának mentorai

Még sokáig velünk maradhat az X-Faktor

Az X-Faktor senior kreatív producerét kérdeztük arról is, hogy a különböző szabályváltozásokkal meddig lehet még képernyőn a műsor. Verebély Marcell azt válaszolta erre, szerinte ez egy olyan remek formátum, ami még most is képes hozni az izgalmat, képes sok tévénézőt önfeledten szórakoztatni. Verebély hangsúlyozta, ő szeret mindig csak kisebb léptékben, az adott évadokban gondolkodni, de azt sem tartja kizártnak, de legalábbis nagyon reméli, hogy akár még 10 évig is fenntartható az X-Faktor iránti érdeklődés.

További hírek érhetők el a Media1.hu oldalon.

Csatlakozhat hozzánk Facebookon, valamint kérheti hírlevelünket és Telegram-hírcsatornánkra is feliratkozhat, hogy biztosan értesüljön a legújabb tartalmakról!

Borító: Az RTL Klub X-Faktor című műsora. Fotó: RTL sajtószoba
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások