fbpx
yettel

Újdonságokat jelentett be a Yettel Magyarország

A kis sávszélességet igénylő eszközök költséghatékony kommunikációját segíthetik a most bejelentett újítások.

Elérhetővé vált a Yettel mobilhálózatán az LTE-M technológia – jelentette be a mobilszolgáltató csütörtökön.

A Media1-hez is eljuttatott közleményükben egyúttal kitértek arra is – szintén az M2M/IoT területet érintve –, hogy a már eddig is használatban lévő NarrowBand Internet of Things (NB IoT) hálózat országos lefedettségében újabb előrelépést ért el a szolgáltató, amivel már az ország területének 70 százalékán biztosítja a speciális technológiát.

Hol és miért hasznosak ezek a technológiák?

A közleményében a mobilszolgáltató azt is kifejtette, hogy mely területeken lehetnek hasznosak a szóban forgó technológiák.

A machine to machine (M2M), vagyis gépek közti hálózatokról elmondható, hogy sok esetben nagy mennyiségű jeladó eszköz vesz részt a rendszerben, adatforgalmuk és mobilinternetes sávszélesség-igényük viszont alacsony – például egy vízszolgáltató vállalat jeladói az ügyfelek mérőóráiban. A tömeges eszközigény miatt fontos szempont egy-egy jeladó egységára. Ezek az eszközök akkor tudnak olcsók maradni, ha nem a legmodernebb, hanem az M2M feladat ellátására „éppen elegendő” képességű alkatrészekből szerelik össze őket, és nem rendelkeznek kihasználatlan képességekkel, haszontalanul növelve az eszköz árát.

A Yettel egyik bázisállomása a Balatonnál
A Yettel egyik bázisállomása a Balatonnál. Fotó: sajtószoba

Szintén a jellemzőjük, hogy az egyes jeladók helyhez kötötten működnek – például egy mérőóra havi rendszerességgel jelt ad a központi rendszernek. Az M2M rendszerben működő jeladók egy speciális NB IoT hálózaton üzemelnek, ami igen alacsony, nagyjából 70 kbps sávszélességgel tökéletesen kiszolgálja a gépek közötti kommunikáció igényeit. A Yettel NB IoT lefedettsége korábban a Dunántúlra és Budapestre koncentrálódott, a fejlesztéseknek köszönhetően azonban már az ország számos pontján, területileg  körülbelül 70 százalékán érhető el a szolgáltatás.

A gépek közötti kommunikációra számos cég fejleszt megoldásokat, a közműszolgáltatás, egészségügy, biztonságtechnika, közlekedésbiztonság, stb. területén. Mára már elérhető az a hálózati képesség, ami kisebb komplexitású, olcsóbb eszközzel teszi lehetővé egyrészt a NB loT-nál nagyobb adatátviteli sebességet, ami akár vizuális tartalom átvitelére is alkalmas, másrészt a teljes mobilitást a gépek közötti kommunikációban. Ezek a korábbinál fejlettebb (így költségesebb) jeladó eszközöket igényelnek, az eszközgyártók pedig továbbra is arra törekednek, hogy a fejlettebb igényeket is az arra „éppen elég” képességű alkatrészekből építsék össze: így született meg a CAT-M elnevezésű szabvány és eszközkategória, valamint mobilhálózati oldalon az azt kiszolgáló LTE-M hálózati képesség.

IoT, Internet of Things.
IoT, Internet of Things. Fotó: stock / Depositphotos.com

Megjelenik a kétoldalú kommunikáció

A NB IoT-hez képest az LTE-M legnagyobb újdonsága azonban, hogy már a kétirányú kommunikációt is lehetővé teszi, azaz egy jeladó nem csupán jelt ad, majd „elalszik”, hanem a központi rendszer az LTE-M hálózaton képes megszólítani az egyes gépeket, végpontokat, immár fejlettebb eszközöket, kamerákat, stb. Az LTE-M bevezetésével megnyílt az sms-küldés és a hangalapú hívások lehetősége is a gépek közötti kommunikációban, amire korábban NB IoT hálózaton nem volt lehetőség. A Yettel már biztosítja az LTE-M kapcsolódást az ügyfelei számára, már az ország területének mintegy 60 százalékán.

NB-IoT vs. LTE-M.
NB-IoT vs. LTE-M. Fotó: Yettel Magyarország

A két technológia felhasználása elsősorban üzleti területen várható, de az LTE-M kompatibilis okos kiegészítők, például okosórák révén közvetlen lakossági felhasználásban is erősödő szerepet kaphat.

Mint azt a Media1 megírta, a CAT-M technológiát egyébként nem sokkal ezelőtt a konkurens Vodafone Magyarország is elkezdte bevezetni.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Yettel üzlet Budapesten egy áruházban. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások