fbpx
A Vodafone egyik magyarországi üzlete, Óbudán

Új technológiát vezet be a Vodafone Magyarország

Megérkezett a CAT-M adatátviteli technológia a Vodafone Magyarországhoz.

Mint azt egy hétfői, a Media1-hez eljuttatott közleményében a mobilszolgáltató kifejtette, a CAT-M – ugyanúgy, ahogy a NarrowBand IoT – egy új, modern, alacsony fogyasztású mobilhálózat, melynek előnye NarrowBandhez képest, hogy képes a bázisállomások közötti mozgást megszakítás nélkül kezelni.

Felsorolták az új technológia további előnyeit is:

  • A CAT-M áramforrással nem rendelkező helyeken is használható, ugyanis a technológia akár többéves üzemidőt is biztosíthat, így jó megoldás lehet biztonságtechnikai megoldásoknál, távoli kamerarendszereknél.
  • Ezen felül mozgó eszközöket is tud követni, például járműveket vagy olyan tárgyakat, melyeknek nincs áramforrása, így nyomon követhető, hogy nem mozgatják vagy lopják el az adott eszközt, továbbá a jármű mozgás közbeni adatkommunikációjára is lehetőséget kínál.
  • A CAT-M viszonylag olcsó eszközöket igényel, melyek a 4G alapú megoldásokhoz képest jellemzően fele annyiba kerülnek. Szintén jó megoldás lehet azoknak, akik hang alapú adattovábbítási technológiát használnak vagy fontos nekik, hogy alkalmanként telefonálni is tudjanak, ugyanis a CAT-M a hang alapú adatátvitelt is támogatja.
  • A technológia egyik legfontosabb tulajdonsága továbbá, hogy időtálló: nem csak a közelgő 3G kiváltásra alkalmas technológia, hanem mivel LTE alapú, egy későbbi 2G lekapcsolás esetén is megoldás. Előbbiek mellett a CAT-M-mel akár 1Mbit/s sebességű adatkapcsolatot is lehet létesíteni.
Adótorony.
Fotó: stock / Depositphotos.com

A CAT-M technológia sok esetben kézenfekvőbb megoldást jelent – az NB IoT-vel szemben is – az elemről működtetett eszköz- és flottakövető alkalmazások esetében, mivel támogatja a cellainformációk adótornyok közti átadását.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy távolról figyelemmel követhetőek lesznek ezen eszközök és járművek.

A CAT-M szenzorok aktuális adatai bármikor lekérdezhetők az NB-IoT szenzorjaival szemben, amelyek előre beállítottan, periodikusan elérhetőek, általában csak pár percig, majd utána több óráig ismét elérhetetlenek, nem közölnek adatot. A CAT-M a konstans elérhetősége miatt alkalmas lehet többek között az elektromos mérőóra tetszőleges időben történő óraállás ellenőrzésre. Hangtovábbítási képessége miatt riasztórendszerek és különböző vész-, illetve segélyhívó alkalmazások használatában is fontos szerepet játszhat, például akkor, ha liftekben ragadt emberek kérnek segítséget. Sőt, a fitnesz jellegű eszközök, okosórák, intelligens mérőórák üzemeltetésében is egyre nagyobb teret nyer majd a CAT-M fentebb ismertetett tulajdonságainak köszönhetően – zárta közleményét a Vodafone.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Kiemelt fotó: A Vodafone egyik magyarországi üzlete, Óbudán. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások