fbpx
A Besúgó - Thuróczy Szabolcs mint Imre, a tartótiszt

Mától 61 országban látható A BESÚGÓ című új magyar HBO-s sorozat

A hazai sorozatgyártás első közönségsikerei (Társas játék, Terápia) és a popkulturális mérföldkőnek számító Aranyélet után az HBO első, teljesen hazai fejlesztésű sorozata, A BESÚGÓ az 1980-as évekbe, a Kádár-rezsim idejébe vezeti el az HBO MAX streamingszolgáltatás felhasználóit. A Media1 már a hivatalos bemutató előtt láthatta az évad első néhány részét: ez alapján elmondhatjuk, hogy az elmúlt évek egyik legjobb, ha nem A legjobb magyar sorozata érkezett meg és vált elérhetővé 61 országban.

Mától érhető el a nemrég Magyarországon is elérhetővé vált HBO Max szolgáltatásban A BESÚGÓ című, 8 részből álló magyar sorozat első két epizódja. A szériát összesen 61 országban láthatják a nézők.

A BESÚGÓ – melyről korábbi írásaink itt találhatók – 1985-ben játszódik, a kommunista Magyarországban végbemenő politikai változások küszöbén. A húszéves Geri Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon, azonban mielőtt az egyetemen elkezdené tanulmányait, az Állambiztonság megzsarolja és besúgót csinál belőle. Nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre és így együtt kell működnie a Kádár-rezsimmel.

Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, egy karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatására. Geri azonban kettős helyzetbe kerül.

A besúgó, az HBO Max Original új magyar sorozatának egyik jelenete
A besúgó, az HBO Max Original új magyar sorozatának egyik jelenete

Miközben Száva azt kutatja, ki a besúgó a csoportban, Geri minden nap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az Állambiztonságot és tartsa meg új barátait.

A sorozat néhány részét a Media1 már a hivatalos premiert megelőzően láthatta. Ez alapján kijelenthetjük, hogy az HBO az elmúlt évek egyik legjobb magyar sorozatával jelentkezett, ami hasonlóan magas színvonalat képvisel, mint például néhány éve az Aranyélet.

A történet egyébként több tekintetben áthallásos a mai magyar politikai viszonyokkal is, a történet írói különös módon ráéreztek például arra, hogy napjainkban újra aktuális lesz a Ruszkik haza kifejezés, de nem nehéz egyes szereplőkbe beleképzelni a mai magyar közélet egyes figuráit.

A Besúgó egyik jelenete
A Besúgó egyik jelenete
Fotó: HBO / Orbital Strangers

Závorszky Anna, az HBO producere elmondta:

„Rengeteg történet van a piacon fiatalokról. De az HBO részéről fontos a tartalom mondanivalója is. Mert alapvetően szórakoztató csatorna vagyunk, de lényeges, hogy olyan minőséget nyújtsunk a témaválasztással, amin elgondolkodik a néző, kicsit átrendezi a nézeteit, vagy megosztja az érzelmeit másokkal. Ez a történet pedig olyan, amiről lehet beszélni, mert megmutatja, hogy milyen huszonévesen hinni valamiben. A mai huszonévesekben is van tenni akarás, nem akarnak bábok lenni, ahogy a sorozat szereplői sem. A ’80-as évek politikai változásai ritkán jelennek meg magyar filmben vagy sorozatban, ahol mégis, ott inkább a drámai oldal domborodik ki. A Besúgó története ennek a kornak az egyénre és a közösség egyes alkotóelemeire gyakorolt hatásáról beszél. Ráadásul attól, hogy egy fiatal író szemüvegén keresztül mutatjuk be a korszakot, a sorozatunk nem nosztalgiából táplálkozik. A gondos történelmi konzultációkat követően fejlesztettük azt a pörgős történetet, ami egyszerre tart lépést a mai sorozatokkal szembeni elvárással és emeli be a negyven évvel ezelőtti gondolkodásmód sajátosságait. Nem lesz archaizáló, nosztalgiázó, melodrámába forduló történet, hanem a maga nyers erejével lendületesen visz magával.”

A besúgó című magyar sorozat plakátja.
A besúgó című magyar sorozat plakátja. Fotó: Warner Media

Ismert színészek és tehetséges fiatalok is láthatók az új sorozatban

A BESÚGÓ főbb szerepeiben olyan tehetséges fiatal színészek láthatóak mint Váradi Gergely (Guerilla), Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje), Szőke Abigél (Akik maradtak), Lengyel Benjámin (Űrpiknik, Szép csendben), Varga Ádám (A Tanár, Alvilág, Viharsarok), Hermányi Mariann (Toxikoma, A tanár), Borbély Richárd (Korhatáros szerelem, Mintaapák), Márkus Luca (Egynyári kaland, Drága örökösök) és Vas Judit Gigi.

A tapasztalt művészgenerációt Thuróczy Szabolcs (Aranyélet, Drakulics elvtárs), Mácsai Pál (Terápia), Ördög Tamás (a Dollár Papa Gyermekei színi társulat vezetője), Radnay Csilla (Nyitva), Hajdú Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál), Gyabronka József (Lajkó – Cigány az űrben, Kincsem), Funtek Frigyes (Eszmélés, Randevú Budapesten) és Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát) képviseli.A sorozat író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, mellette Mátyássy Áron (Aranyélet, Víkend) és Miklauzic Bence (Parkoló) rendez több epizódot.

A besúgó című sorozat szereplőinek egy része.
A besúgó című sorozat szereplőinek egy része. Fotó: HBO / The Orbital Strangers Project

Az HBO producerei Závorszky Anna és Johnathan Young, a gyártásért a Proton Cinema és producerként Petrányi Viktória (Fehér Isten, Jupiter holdja, Remélem legközelebb sikerül meghalnod, Pieces of a Woman) felel. A vezető operatőr Szatmári Péter (Kincsem, A Viszkis, Liza, a rókatündér), a díszlettervező Láng Imola (A feleségem története, Testről és lélekről, Terápia), a zeneszerző Asher Goldschmidt (Fehér Isten, Guerilla, Visszatérés Epipóba), a zenei szakértő pedig Weyer Balázs (Társas játék, A Viszkis, Aranyélet).

Szentgyörgyi Bálint forgatókönyve és az HBO igényei a legjobbkor találkoztak. Amikor a csatorna az Aranyéletet készítette, pont a high-end sorozatláz tombolt, de ezután a vezetőség részéről egyre markánsabb lett az elvárás, hogy elkezdődjön a fiatal célcsoport felé nyitás. Ahogy Závorszky Anna, az HBO producere kifejtette:

„Eredetileg egy nagyszabású sorozatötletünk volt az Aranyélet utánra, de arra végül nem kaptunk engedélyt, ezért kellett találnunk egy olyat, ami megfelel az igényeknek. Szentgyörgyi Bálint terve annak ellenére jó választásnak tűnt, hogy a nyolcvanas években játszódik. Egyszerűen jókor volt jó helyen, és annak ellenére, hogy fiatal író-rendezőről van szó, nagy ambíciói vannak, aki mer kockáztatni. Hamar megértettük egymást. Egyértelmű volt, mit szeretne elmesélni, és ezt tiszteletben tartottuk, és neki is tiszta volt, az HBO mit szeretne kihozni a szkriptjéből. Tehát amellett, hogy Bálint iszonyú tehetséges, rendkívül nyitott volt a változtatásokra, gyorsan dolgozott és adaptálódott. Ráadásul voltak bőven mélységek és magasságok a projektben, mert amikor már eltelt egy fél év a közös munkával, felsőbb döntés értelmében le kellett állítanunk a fejlesztést, mert úgy volt, mégis valami mást készítünk el. Ez fájdalmas döntés volt és szomorúak is voltunk, mert akkor már nagyon megszerettük Bálintot és az alapanyagot is. Egy újabb fél év után azonban mégis felhívhattam azzal, hogy remélem, még nem adta el a jogokat egy kereskedelmi tévének, mert újra folytathatjuk a projektet. Ez után végül zöld jelzést kaptunk, és elkészíthettük A besúgót. Igaz, nem akkor, amikor terveztük, mert a koronavírus-járvány miatt csúsznunk kellett egy fél évet.”

Kérheti híreinket Telegram-csatornánkon és követhet minket Facebookon is!

További hírek találhatók a Media1.hu oldalon.

Borító: A Besúgó – Thuróczy Szabolcs mint Imre, a tartótiszt Fotó: HBO / Orbital Strangers

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások