fbpx
Lilija Gildejeva

Felmondott Putyin kedvenc tévése és elmenekült Oroszországból

Lilija Gildejeva már külföldön tartózkodik. Nem ez az első repedés ezekben a napokban az orosz propagandamédiában.

Felmondott és elmenekült Oroszországból a harmadik legnézettebb orosz propagandatévé, az NTV egyik vezető tévése. Lilija Gildejeva a Kreml-párti csatorna arca volt: tavaly még maga az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is kitüntette, az államfő az orosz médiáért tett erőfeszítéseiért mondott neki köszönetet. 2008-ban ugyancsak kitüntette őt Putyin újságírói tevékenységéért. Sokan az elnök egyik kedvenc tévéseként tartották ezek miatt számon – írja a vg.hu a BBC nyomán.

A BBC szerint Gildejeva attól félt, hogy nem engedik ki az országból, ezért döntött a titokban történő menekülés mellett. Ezt maga a tévés műsorvezető közölte a népszerű blogger, Ilija Varlamov írásában. Arról, hogy pontosan hogyan hagyta el hazáját, Gildejeva nem közölt részleteket – olvasható a BBC oldalán.

A 45 éves Lilija Gildejeva több mint 15 éven át volt a Gazprom-Mediához tartozó NTV munkatársa.

Repedések máshol is: háborúellenes felirat egy híradóban

Nem ez az első repedés manapság az orosz állami propagandagépezeten – emlékeztet a VG.  Hétfő este az egyik híradóban egy tévés szerkesztő kezdett spontán tüntetésbe, de nem sokkal később lekeverték.

Marina Ovszjannyikova hollétéről azóta sem lehet tudni semmit, ügyvédeinek nem mondják meg a hatóságok, hol lehet az újságíró, aki egy háborúellenes táblát tartott fel élő adásban. A 444 szerint 14 órán át faggatták és végül pénzbírságot kapott. Az orosz híradásokban egyébként kiblőrözték a tiltakozót, hasonlóan a magyar közmédia azon lépéséhez, amikor idősebb Lomnici Zoltánt homályosították ki a 2010-es évek első felében.

Értesüljön a legfrissebb hírekről a Media1 Telegram-csatornájáról!

További hírek találhatók a Media1.hu oldalon!

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások