fbpx
Dark Web.

8 év börtönt kapott egy híroldal szerkesztője, mert belinkelt darkweben található piactereket

Tanulságos ítélet született, amely rámutat, hogy már azért is komoly büntetést lehet kapni, ha valaki csak segédkezik abban, hogy a bűnözők elérjék a sötét weben található szolgáltatásokat.

8 év börtönbüntetésre ítélték a Brazíliában élő Tal Prihart, mivel híroldalával segített bűnözők pénzét tisztára mosni – számolt be az Engadget nyomán a hvg.hu.

Tal Prihar társával, Michael Phannel a DeepDotWeb nevű oldalon tett közzé olyan hivatkozásokat, amelyek darkweben (sötét web) megtalálható piacterekre mutattak. Az ítélet szerint ezért összesen 8,4 millió dollárnyi (nagyjából 2,68 milliárd forintnyi) bitcoint kaptak a bűnözőktől.

Annak érdekében, hogy ezt leplezze, a kapott összegeket Prihar más kriptotárcákba és fiktív cégek nevére utalta el. A férfi már 2021 márciusában bűnösnek vallotta magát, társa azonban még Izraelben várja, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, ahol pénzmosásért kell felelnie.

Az ügy rámutatott, hogy már azért is komoly büntetés várhat valakire, ha csak segédkezik abban, hogy bűnözők elérjék az ilyen szolgáltatásokat.

A darkweben számtalan olyan piactér létezik, amelyeken illegális dolgokkal lehet kereskedni.

Mi a darkweb?

A sötét web olyan világhálón keresztül elérhető, jellemzően illegális tartalmakat foglal magába, amelyek hozzáféréséhez speciális szoftverekre, konfigurációra, különleges engedélyekre van szükség.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások