fbpx
rádióstúdió, mikrofon, adáslebonyolítás

Hírhamisítót neveztek ki a cseh közrádió hírigazgatójának

A rádióállomás munkatársai aggodalmuknak adtak hangot a kinevezés kapcsán. Hasonlóan vélekedik több politikus és közéleti személyiség is.

Aggódnak a cseh közszolgálati állomás, a Cseh Rádió (CRo) munkatársai a közmédia függetlensége és objektivitása miatt, miután Jitka Obzinovát, egy hírhamisítót neveztek ki hírigazgatónak – számolt be a Lidové Noviny nyomán a Népszava internetes kiadása. Egy nyílt levélben szólították fel René Zavoralt, a rádió igazgatóját, hogy vonja vissza a kinevezést.

Obzinová korábban a TV Primánál töltött be hírigazgatói pozíciót, ahol a vádak szerint híreket manipulált. Mint azt a cseh közmédia munkatársai a tiltakozó levelükben felidézték, 2015 őszén a televízióban úgy befolyásolta a menekültekről szóló állításokat, hogy azzal bevándorlásellenes indulatokat keltett. A tények manipulálását a cseh médiahatóság is dokumentálta.

Többen is aggódnak

René Zavoral, a rádió igazgatója a tiltakozás hatására közölte, jövő hét elején „értékelni fogja a levél tartalmát, és nyilatkozik róla”.

Zavoral a Cseh Rádió Tanácsának szerdai ülésén jelentette be Obzinova kinevezését, aki Jan Pokorný helyére kerül januártól.

Az elnök elmondta, a hírszerkesztőségnek válságmenedzserre van szüksége, aki költségvetési kérdésekben is jártas és vállalni tudja úgy a munkát, hogy kevesebb munkatárssal kell dolgoznia – azaz sokakat bocsátanak majd el.

A kinevezés kapcsán számos munkatárs, politikus és közéleti személyiség adott hangot aggodalmának.

„Meggyőződésünk, hogy Jitka Obzinová közvetlen veszélyt jelent a hírmédia függetlenségére, és ezt a múltban már kellőképpen bebizonyította”

– zárul a Cseh Rádió munkatársainak nyílt levele.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások