fbpx
Online gyógyszervásárlás.

Tiltakozik az online gyógyszerforgalmazás korlátozása miatt az Ecommerce Hungary

Egy új törvénymódosítás alapján jövő év január elsejétől már kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói szállíthatnak házhoz vény nélküli gyógyszereket, így csomagküldés útján 2022-től már nem lehet ezeket forgalmazni. Az Ecommerce Hungary a korlátozás újragondolását javasolja, és széles körű egyeztetést szorgalmaz.

Míg a 2021. december 31-ig érvényes szabályozás szerint a vényköteles készítményeket kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói vihették házhoz, a vény nélküli termékeket a gyógyszertárak által működtetett internetes boltokból (webshopokból) is meg lehetett rendelni, csomagküldő szolgálatokkal házhoz szállítva. Egy novemberben elfogadott törvénymódosítás szerint azonban a jövőben a nem vényköteles gyógyszereket is kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói vihetik házhoz.

A hazai e-kereskedelmi szektor szereplőinek érdekeit képviselő Ecommerce Hungary lapunkhoz eljuttatott állásfoglalása aláhúzta, hogy a gyógyszerforgalmazásnak biztonságosnak kell lennie, valamint a fogyasztóknak megfelelő tájékoztatást kell kapniuk a nem vényköteles termékekről is, ugyanakkor a szervezet úgy látja, hogy

„az új szabályozás lassítja a modern elektronikus kereskedelem fejlődését és terjedését, hátrányosan érinti az elektronikus kereskedelem felé orientálódó gyógyszertárakat, a szoftverfejlesztőket és a logisztikai szolgáltatókat az adott területen gátolja az innovációt, és félő, hogy külföldi szereplőket hoz előnyös helyzetbe”.

Növekedő tendenciát törnének meg ezzel

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az elmúlt időszakban látványos növekedés volt tapasztalható a vény nélküli gyógyszerek online forgalmazásában.

„A rendelések számának növekedése jól mutatja, hogy a fogyasztók örömmel éltek a kényelmes és a fertőzésveszélyt csökkentő megoldással, és azt is látható, hogy egyesek helyzetükből adódóan csak digitális csatornán juthattak hozzá az igényelt termékekhez”

– vélekedtek, hangsúlyozva, hogy a Magyarországon működő logisztikai cégek garantálni tudják, hogy mindenki az általa rendelt terméket kapja meg, és „kizárható, hogy illetéktelen személy férjen hozzá a küldeményekhez, a gyógyszerek előírt hőmérsékleten történő szállítása megfelelő csomagolással és szállítóeszközökkel biztosítható”, a vevőket pedig online és telefonos vevőszolgálattal, termékinformációs vonalakkal lehet tájékoztatni.

„Mindezek alapján az Ecommerce Hungary úgy látja, hogy az elmúlt időszakban a fogyasztói igények jelentősen átalakultak, és sokkal nagyobb szerepet kapott az internetes vásárlás ezen belül is az online gyógyszertári vásárlások száma”

– húzták alá. Szerintük ezt a szolgáltatást már a gyógyszertáraktól is elvárja a fogyasztó, és „a patikák hosszú távú finanszírozhatósága és a fogyasztók megfelelő kiszolgálása érdekében a csomagküldés útján megvalósuló online gyógyszerforgalmazást a kor szellemének megfelelően szabályozni és fejleszteni kell”, melynek kialakításában az egyesület is rendelkezésre áll.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások