fbpx
Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök sajtónyilatkozatot tesz a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án.

Megóvnák Orbánt és Macront a kritikus médiától

Az Azonnali szerint mindössze két kérdést tehet majd fel a magyar média, a másik két lehetőség külföldi újságírót illet meg.

Hétfőn Magyarországra érkezett, és délután tárgyalásokba kezd a V4-es országok vezetőivel Emmanuel Macron francia elnök. A tárgyaláson részt vesz Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki lengyel-, Eduard Heger szlovák– és a frissen beiktatott Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Az Azonnali információi szerint a felek között kölcsönös egyetértés van abban, hogy kerüljék a konfliktusos témákat – ennek része a Magyarországon már megszokott, de az uniós országokban példátlan gyakorlat, miszerint a magyar kormánykritikus médiának aligha lesz lehetősége arra, hogy kérdéseket intézzen Macronhoz és a többi résztvevőhöz a hétfő esti sajtótájékoztatón.

A portál úgy tudja, hogy mindösszesen négy kérdést lehet majd előzetes egyeztetések alapján feltenni: kettőt magyar, kettőt pedig külföldi újságíró kérdezhet. A szervezők az idő rövidségére hivatkoznak.

Így előfordulhat, hogy csak a magyar állami médiaszolgáltató, valamint valamelyik kormányközeli lap kérdezhet.

Az Azonnali információi szerint elsősorban a magyar szervezők kérése miatt alakul így, de francia részről is belementek ezen feltételbe.

Mint arról a Media1 beszámolt, szeptemberben egy magyar-francia külügyminiszteri sajtótájékoztatóra nem kapott meghívót a magyar sajtó jelentős része – úgy, hogy a találkozón magát a sajtószabadság témakörét is érintették.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök sajtónyilatkozatot tesz a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások