fbpx
Meta, a Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyavállalata.

150 milliárd dollárra perlik menekültek a Facebook anyavállalatát

Az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba menekült rohingyák egy csoportja keresetet nyújtott be a Facebook anyavállalata, a Meta ellen, ugyanis állításuk szerint a közösségi oldal nem tett semmit azért, hogy az ellenük zajló gyűlöletbeszédet korlátozzák.

Még 2017-ben Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen, akik most a közösségi oldalt perlik kártérítésért azért, mert nem távolították el azokat a tartalmakat, amelyekben erőszakra szólítottak fel ellenük.  A menekültek 150 milliárd dollárt követelnek, mondván a Facebook algoritmusa felerősítette a rohingyákkal szembeni gyűlölködő posztokat, és bár a közösségimédia-óriás tisztában volt a mianmari politikai helyzettel, mégsem tettek semmit, hogy több moderátor és tényellenőr ellenőrizze a posztokat – írta a 444 a BBC nyomán.

A Facebook a felperesek szerint nem, vagy csak késve távolított el olyan bejegyzéseket, amelyekben a rohingyák elleni erőszakra szólítottak fel. Azután sem tettek megfelelő lépéseket, hogy a nemzetközi szervezetek és a média is beszámolt az országban tapasztalható helyzetről.

Állítólag már 2013-ban is megjelentek olyan posztok a közösségi oldalon, amelyek a rohingyák tömeges megöléséről szóltak, és ezek is gond nélkül a közösségi oldalon maradtak. Egy független vizsgálat is rávilágított arra, hogy a platform olyan megengedő környezetet teremtett, amely megágyazott az emberi jogi visszaéléseknek.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások