fbpx
Péterfalvi Attila

Jogvédők a Pegasus gyártójának betiltását követelik, eközben Péterfalvi Attila az Amnestyt hibáztatja, amiért még nincs kész a kémbotrányról a jelentése

Péterfalvi Attila jelentését az Európai Bizottság is nagyon várná már.

Emberi jogi szervezetek tucatjai kérték az Európai Uniótól, hogy vezessen be globális szankciókat az NSO Group ellen, valamint intézkedjen, hogy tiltsák be az izraeli vállalat megfigyelési technológiájának, a Pegasus kémszoftvernek az értékesítését – írja a The Guardian nyomán a 444.

86 szervezet írta alá a közös levelet, köztük az Access Now, az Amnesty International és a Digital Rights Foundation is. Ebben az áll, hogy az EU szankciórendszere felhatalmazza az Európai Uniót arra, hogy olyan szervezeteket célozzon meg, amelyek „a közös kül- és biztonságpolitika célkitűzései szempontjából komoly aggodalomra okot adó jogsértésekért vagy visszaélésekért felelősek, beleértve a békés gyülekezési és egyesülési szabadság, valamint a véleményszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának megsértését”.

„Ezeket a jogokat az NSO technológiájával többször is megsértették” – tették hozzá a közös levélben.

Péterfalvi Attila az Amnestyt hibáztatja

Az idén júliusban kirobbant Pegasus-botrány kapcsán, ahogy arról a Media1 beszámolt, több hetes késedelemmel kezdett el vizsgálódni Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. A vizsgálat végeredményére azonban még mindig várni kell. Novemberben Péterfalvi úgy nyilatkozott, „nem látja a Pegasus-ügy vizsgálatának végét”, most, decemberben pedig már úgy felelt a hvg.hu megkeresésére, hogy csak Amnesty Internationalre vár annak lezárásához.

„Egy csomó vizsgálatot elvégeztünk, gyakorlatilag minden megvan, csak az Amnestyre várunk, hogy tájékoztatást adjanak, de nem együttműködők a hatóságunkkal” – mondta a lap megkeresésére az adatvédelmi hatóság elnöke.

Péterfalvi azt is hozzátette, hogy a NAIH azt a 300 magyar telefonszámot szeretné látni, amelyeket az Amnesty International jogvédő szervezet és a Forbidden Stories tényfeltáró újságírói hálózat megszerzett. (A teljes lista 50.000 telefonszámból áll, magyar vonatkozásban találtak eddig 300-at.)

Péterfalvi szerint az Amnesty „nem együttműködő”, márpedig az ügyet állításuk szerint a telefonszámokat tartalmazó lista hiányában nem tudják lezárni.

A hvg.hu megkereste a jogvédő szervezetet is. Demeter Áron, az Amnesty programvezetője úgy reagált,

ők megpróbáltak segíteni, de a listát nem tudják átadni, mert az nincs náluk, és soha nem is volt.

Nem minden lesz nyilvános

A hvg.hu szerint a NAIH-vizsgálat végeredményének jelentős része titkos, vagyis minősített adat, azaz nem hozhatók nyilvánosságra a hatóság jelentésében sem. „Lesz a jelentésnek egy nyilvános része és egy minősített része” – mondta a lap kérdésére Péterfalvi, hozzátéve: az Európai Bizottság is várja a NAIH jelentését.

A Pegasus ügyről itt találhatók korábbi írásaink.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Péterfalvi Attila. Forrás: YouTube
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások