fbpx
A simplify-vat.eu címoldala.

Egységes uniós áfaszabályozást szeretnének az internetes kereskedők

A jelenlegi szabályozás sok nehézséget okoz az e-kereskedőknek.

Az európai online kereskedőket magába foglaló két legnagyobb szervezet, az Ecommerce Europe és EuroCommerce képviselői egységes áfaregisztrációs szabályozás kidolgozására kérték az Európai Unió döntéshozóit – számolt be a Kosárérték.

A probléma lényege, hogy a határokon átnyúló vállalatoknak ugyan jelenleg is elegendő egyetlen országban regisztrálniuk, viszont ez a szabály nem vonatkozik azokra a cégekre, amelyek több különböző országban is raktároznak árukészletet.

A két szervezet 2021 októberében egy közösen kiadott dokumentumban fogalmazta meg a hatályos szabályozással kapcsolatos aggodalmait, továbbá egy közös weboldalt is létrehoztak Simplify-VAT (magyarán: egyszerűsítsük az áfát!) néven, amelyen szintén az online kereskedelmi vállalatok egységes áfaregisztrációját szorgalmazzák.

Bár 2021 júliusától az Európában működő e-kereskedelmi cégek már egyetlen tagállamon keresztül regisztrálhatnak, és fizethetik be az általános forgalmi adót, az úgynevezett „ÁFA One-Stop Shop” (OSS) szabályozás csak a termékek és szolgáltatások végfogyasztóknak történő értékesítése esetén érvényes. A portál szerzője felhívja a figyelmet, hogy

a több európai országban is raktárkészlettel rendelkező, illetve több országban is kiszervezett logisztikai szolgáltatásokat (fulfillment) kínáló vállalatok azonban nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, ugyanis az ilyen cégeknek működési területük minden egyes országában adószámot kell regisztrálniuk, és adóbevallást kell készíteniük.

A 2021 júliusától érvényes új áfaszabályokról itt érhető el a Media1 korábbi híre.

2022 végéig kerülhet sor a felülvizsgálatra

Arra kérik az uniós döntéshozókat az iparági képviselők, hogy az áfaregisztrációval kapcsolatos szabályozást tegyék egységessé úgy, hogy az árukészletek határokon átnyúló szállítására is vonatkozzon, valamint az adott országokban telephellyel nem rendelkező cégek által lebonyolított, belföldi értékesítésre is. Ez nagymértékben csökkentené a kereskedők megfelelési költségeit és adminisztratív feladatait is.

A szabályozás felülvizsgálatára 2022 végéig sor kerülhet a szakmai szervezetek szerint.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: A simplify-vat.eu címoldala. Forrás: simplify-vat.eu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások