fbpx
weboldalak, www, honlapok, http, böngésző

Elkészült a legújabb videó arról, melyek voltak a leglátogatottabb hazai honlapok idén októberben

Itt a Digitális Közönségmérési Tanács és az e.gemius havi elemzése arról, hogyan alakult a hazai legnagyobb weboldalak látogatottsága.

A hazai weboldalak auditálásával foglalkozó független szereplő, a DKT és az e.gemius közös havi elemzését megnézheti videón is, de elolvashatja alább részletekbe menően szövegesen is.

 

Többféle mutató, többféle helyezés

A weboldalak belföldi látogatottságának sorrendjében azért nehéz igazságot tenni, mert többféle mutatószám alapján, több szempontból vizsgálhatjuk az eredményeket és minden mutatószámnak igaza van a maga érvényességi körén belül. Egy olyan, sok szempont alapján többszörösen cizellált világban, mint amilyen a hazai online világ, félrevezető is lehet egyetlen lista felmutatása; a valóságot jobban leképezheti egy többszempontú megközelítés.

Októberben például napi átlagos látogatószámok alapján az index.hu, havi összesített látogatószám alapján a 24.hu állt az első helyen. A DKT aktuális elemzésében a toplista harmadik helyén, attól függően, hogy honlapot vagy brandet, napi átlagos vagy havi összesített látogatószámot nézünk egyaránt állhat az origo.hu, a 24.hu vagy éppen a Blikk. A második helyen – mérési szemponttól függően – előfordult a 24.hu, az index.hu és a blikk.hu is – olvasható a Digitális Közönségmérési Tanács és az e.gemius legfrissebb, a Media1-hez eljuttatott közös elemzésében.

A látogatottságmérés eredményeinek bemutatása több dimenzióban, többféle mutatószám alapján történhet. Nézhetjük csak az egyes weboldalak vagy a brandek mutatószámait, mindkettőt tekinthetjük összesített havi szinten vagy éppen a napi átlagokra koncentrálva. Minden esetben különböző mutatószámok segítik az összevetést, ilyen például – más mutatószámok mellett – a gyakran használt egyedi látogatószám (real users / RU) vagy éppen az oldalletöltések (views) száma. Jelen elemzést a DKT az egyes weboldalak és brandek napi átlagos és havi összesített látogatószáma alapján készítette.

A weboldalak napi átlagos látogatószáma alapján októbert is az index.hu nyerte. Az Indexet a szeptemberi helyezésén egyet javítva a blikk.hu követi, majd az elmúlt hónapban egy helyet visszacsúszott 24.hu követi. A napi látogatószám alapján nem változott a helyezése az Origónak, és az nlc.hu-nak sem – előbbi továbbra is őrzi 4., utóbbi az 5. helyét. Jelenleg 6. a Femina, ami egy hónappal korábban még a 7. helyen állt. Ezt a pozíciót most a Telex foglalja el egy helyezést visszább csúszva. Nyolcadik a ripost.hu, amely két helyet ugrott előre, míg 9. a hvg.hu, amelyik egy helyezést rontott szeptemberhez viszonyítva. A tízes lista utolsó helyén a portfolio.hu áll, 3 helyezést javítva pozícióján.

A top10 weboldal napi átlagos látogatószám alapján 2021 októberében
A top10 weboldal napi átlagos látogatószám alapján 2021 októberében Forrás: DKT / e.gemius

Ha nem a napi átlagos, hanem a havi összesített látogatószámra koncentrálunk, ahogy tette ezt a DKT egy hónappal ezelőtt, akkor jópár helyen módosul a lista. Ez esetben a 24.hu áll az első, az index.hu a második, és az origo.hu a harmadik helyen, miközben a blikk.hu hátrébb sorolódott a negyedik helyre. Az 5. helyen álló femina.hu-t egy szintén női oldal, az nlc.hu követi. Majd a 7. helyen a portfolio.hu következik, amely a napi átlagos látogatószám alapján egy hónappal korábban éppen csak felfért a tízes listára. Nyolcadik helyen a nosalty.hu, kilencediken a ripost.hu, míg TOP10-es lista utolsó helyén a hvg.hu áll.

A TOP10 weboldal havi látogatottság alapján.
A TOP10 weboldal havi látogatottság alapján. Forrás: DKT

Brand alapon megint más a helyzet

De mindkét előbbi lista esetében csak az egyes weboldalak helyezését tartalmazza. Van azonban egy további néhány hónapja elérhető lehetőség, mégpedig a brand alapú listák vizsgálata. Egy brandnek számítanak az azonos vagy gyakorlatilag azonos névvel rendelkező oldalak, applikációk és streamek, így egy-egy brand vizsgálatakor mindezek forgalmát figyelembe veszi. Ahogy a weboldalak, úgy a brandek vizsgálata során is választani lehet a havi összesített vagy a napi átlagos látogatószám használata között.

A havi látogatószám alapján készített TOP10-es brandlista pontról pontra megegyezik az egyes brandekhez tartozó honlapok listájával, ugyanúgy a 24 áll az első és a hvg a 10. helyen, és közöttük ugyanúgy sorjázik a többi oldal, illetve brand egymás után.

A TOP10 brand
A TOP10 brand a DKT mérése szerint

A napi látogatószám vizsgálata a brandek vonatkozásában ugyanakkor kicsit más eredményre vezet, mint a weboldalak esetében. Mind a weboldalak, mind a brandek listáját az Index vezeti – e tekintetben nincs eltérés, viszont második helyre – mint brand – a 24.hu lépett, megelőzve ezzel a Blikket. Negyedik helyen mindkét listán az Origo áll. Viszont míg a honlapok közül az nlc.hu az 5. helyezés birtokosa, addig a brandek sorában az Időkép áll itt. A napi átlagos látogatószám alapján a tízes brandlista a következőképpen folytatódik: NLC, FEMINA, TELEX, HVG, RIPOST.

A TOP10 brand havi napi átlagos adatok alapján
A TOP10 brand havi napi átlagos adatok alapján

A weboldalak és a brandek napi átlagos látógatószáma és a havi összesített látogatószáma négy TOP10-es listát jelent, de a listák közül kettő, a havi látogatószám alapján összeállított weboldal és brandlista most éppen megegyezik. Ugyanakkor a különbségeknek is jó okuk van. A brandek helyezését a weboldalhoz képest például javíthatja egy erős applikáció vagy egy jelentős látogatottságú stream. A havi és a napi átlagos látogatószám alapján kialakított listákon elért helyezéseket pedig jelentősen befolyásolják a használati szokások, például a látogatás gyakorisága. Így nem meglepő, hogy a különböző szempontok alapján felállított listák csak ritkán egyeznek meg tökéletesen, sokkal reálisabb, hogy kisebb-nagyobb eltérések vannak közöttük.

Az októberi TOP10-es lista négyféleképpen

A top10 weboldal látogatottsága különféle mutatók alapján
A top10 weboldal látogatottsága különféle mutatók alapján 2021 októberében. Forrás: DKT / e.gemius

Még több hír található a Media1-en

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások