fbpx
Humen Magazin.

100 oldalas lapszámmal jelentkezett 10 éves születésnapjára a Humen Magazin

A nyomtatott formában megjelenő havi LMBTQ tematikus magazin 100 oldalát főleg visszaemlékezésekre szentelték.

2011-ben, tíz évvel ezelőtt néhány, addig egymásnak szinte ismeretlen fiatal találkozott egy budapesti lakásban abból a célból, hogy elindítsanak egy teljesen új, LMBTQ tematikájú magazint. Nagy vállalkozás volt ez akkor az alapító, Fehérdi Csaba számára, de már akkor biztos volt abban a társaival, hogy magyar sajtótörténeti pillanatnak a részesei. A magazint 2013-ban Erdei Zsolt vette át, aki megalapította a Humen Mediát és azóta ezen szervezet alatt, többek között az önálló márkává fejlődött humenonline.hu oldalt is üzemelteti – idézi fel a lap.

A Humen minden nehézség ellenére (lásd például a nyáron elfogadott LMBTQ törvény – megj. a szerk.) több ezer példányban érhető el Budapest és több nagyváros szórakozóhelyein, éttermeiben, mozijaiban és kulturális helyszínein, valamint az ország minden területéről vannak olyan olvasói, akik a postaládájukba kérik a lapot.

A Humen Magazin jubileumi lapszáma.
A Humen Magazin jubileumi lapszáma. Fotó: Humen Media

Az előítéletek ledolgozásért

Nagyon sok mindenben számít úttörőnek a magazin a maga területén, de talán az egyik legérdekesebb, hogy a tíz év alatt egyre több vállalat jelent meg hirdetőként a lap oldalain – írják közleményükben. Hozzátették azt is: a prekoncepciók kitartó ledolgozásának köszönhetően olyan márkák is visszatérő partnerek már mint például a BMW – Mini, a Coca-Cola, a CinemaCity, az Absolut Vodka vagy a Magnet Bank. Ezzel a pink marketing meghonosítójaként lépett elő a magazin.

Az elmúlt években a címlapokon olyan közszereplők is megjelentek, mint Anh Tuan (divattervező), Árvay Péter (a Prezi vezérigazgatója), Fedorkó BoglárkaLolo B. JonesMáté DezsőMárton Joci (roma LMBTQ aktivisták), Dallos Ádám (képzőművész), Lakner Zoltán (politológus), Nagy M. Boldizsár (a Meseország mindenkié szerkesztője), Náray Tamás (divattervező), Péterfy Bori (színésznő), Steiner Kristóf (író), vagy az amerikai énekes-dalszerző, LP.

„Nem egy arctalan tömeg vagyunk”

– ezekkel a szavakkal állt a nyilvánosság elé a Humen címlapján 2020 júniusában három magyar transznemű aktivista, miután egy törvénymódosítással megszűnt a transz emberek számára a hivatalos nem- és névváltoztatás lehetősége. Felidézték azt is: 2020 szeptemberében Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is hosszú interjút adott a lapnak.

Nem csak az LMBTQ emberek olvassák

Az is mutatja, mennyire fontos szerepet játszik a kiadvány a nemcsak a szűken szabott LMBTQ emberek életében, de a heteroszexuális közösségében is, hogy a Humen olvasói és támogatói között is rendkívül sokan definiálják magukat nem melegnek – fogalmaztak.

Az elmúlt években a Humen égisze alatt létrejöttek olyan események mint a Humen Fesztivál, amely már hat éve olyan filmalkotásokat hoz el a mozirajongóknak, amelyek nem kerültek a hazai forgalomba, de egy-egy este erejéig a Művész vagy Corvin mozikban láthatja őket a közönség; de történeti vagy épp kortárs képzőművészeti kiállításokat, tánc és színházi előadásokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A Humen – SoHo bulisorozatot is beindították, valamint a Night Passage zártkörű gasztronómiai eseményre is várják a látogatókat.

Az egyik legemlékezetesebb Humen megmozdulás 2021 elején történt, amelynek során elindították az „Én is ember vagyok” nevet viselő társadalmi célú kampányokat, melynek plakátjaival Budapest szerte és a videóspotjaival az RTL Klub csatornán lehetett találkozni.

„Sokáig félve mondtam ki, mert nem akartam nagyképűnek tűnni, de azt gondolom, hogy 10 év az mégis csak 10 év, és bizonyítottunk. Tudjuk, hogy segítenünk kell, támogatnunk kell és ki kell állnunk. És azt is tudjuk, ezt milyen módon tegyük meg”

– mondta Erdei Zsolt, a Humen Media tulajdonosa.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Humen / Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások