fbpx
Kővári László újságíró

Meghalt Kővári László

A magyar repülős szakújságírás meghatározó alakja mindössze 64 éves volt.

Az éjjel elvesztettük Kővári Laci barátunkat, a magyar katonai repülő szakújságírás meghatározó alakját. Mondhatjuk azt is, hogy az „alapját”, hiszen rengetegen köszönhetik neki a témával kapcsolatos ismereteiket, „légierő univerzumukat” úgy idehaza, mint a határainkon túl.  Sokan azt az indíttatást is, hogy elköteleződtek, s a hivatás, a szolgálat útjára léptek. Bármilyen formában is, de a közösség tagjaivá lettek, mert „stonefort” Top Gunban, majd az Aranysasban, illetve a blogján megjelent írásai hatottak rájuk

– írja a Légierő Blog, ahol hosszabb személyes nekrológot is közöltek az újságíróról.

Az iho.hu is személyes nekrológgal adott hírt Kővári László haláláról. Megemlítették: az 1957-es születésű újságírót egész életében ugyanaz fűtötte: úgy írni a repülésről, hogy az szakmailag korrekt legyen, miközben az ismeretek elérik a laikus közönséget is. Ráadásul ő már akkor próbálkozott azzal, hogy valamiféle nyíltságot hozzon a mindennapi élettől távoli szférába, amikor ez még nagyon nem volt divat, épp a katonai repülés világában, amit annak egykori vezetői a leginkább próbáltak elszigetelni a nyilvánosságtól.

Kővári László szakértelmét a Pestvidéki Gépgyárban alapozta meg, később ferihegyi műszakis is volt. A rendszerváltás után lett az akkor alakuló első igazi repülőmagazin, a Top Gun majd Aranysas munkatársa. „Dolgozott a gépeken és közben rajta volt a szeme minden máson, ami összefüggött a hazai katonai repüléssel és történetével. Minden alkalmat felhasznált, hogy ott lehessen a szerencsére megszaporodott hazai katonai és más repülőtalálkozókon. Járta a külföldet is, ahogy csak lehetett, hogy a nagyvilág újdonságait is lássa.”

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások