fbpx
A vízilabda aranykoráról készülő dokumentumfilm valamennyi szereplője.

Egészestés dokumentumfilm készül a magyar férfi vízilabda aranykoráról

A jelenleg még csak ideiglenes munkacímmel (Egy, két, há...Hajrá magyarok! ) említhető filmben valamennyi csapattag látható lesz, és várhatóan 2022 decemberében kerül a mozikba.

Mozifilm készül a magyar férfi vízilabda-válogatott legsikeresebb éveiről. Az alkotásban az archív felvételek mellett soha nem látott beszélgetések és visszaemlékezések is helyet kapnak, így új megközelítésben, a játékosok szemszögéből, személyes történetekkel kiegészítve ismerhetőek meg a történelmi sportesemények – közölte a Flashback Media csütörtökön.

A film azt a tehetségre, csapatmunkára, alázatra és szeretetre épülő szellemiséget kívánja bemutatni, amivel a Kemény Dénes vezette csapat tizenkét év alatt három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga és egy világkupa győzelmet szerzett. 329 hivatalos mérkőzésen 273 győzelem, 16 döntetlen és 40 vereség, mely 85,41 százalékos győzelmi dominanciát mutat.

A filmben mindenki látható lesz majd, így a tavaly elhunyt Benedek Tibor mellett Kásás Tamás, Kiss Gergely, Biros Péter, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Fodor Rajmund, Vári Attila, Steinmetz Barnabás, Madaras Norbert, Varga Tamás, Gergely István, Kósz Zoltán, Varga Zsolt, Märcz Tamás, Székely Bulcsú, Varga Dénes, Varga Dániel, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor és Steinmetz Ádám is, akik visszaemlékezéseikkel is gazdagítják a történetet.

A dokumentumfilm rendezője és producere Zákonyi S. Tamás, aki már több mint 35 éve dolgozik a mozgóképes szakmában; nevéhez fűződik többek között az Egerszegi Krisztinát bemutató dokumentumfilm, valamint a Steven Spielberg által rendezett München, a Szabadság szerelem és a BÚÉK, amelyeken producerként dolgozott. Az ő munkáját segíti Elek Ottó társrendező, dramaturg, Eckhardt Balázs társrendező és Babos Tamás operatőr. A filmes szakértők mellett Csurka Gergely újságíró, az Európai Úszó Szövetség (LEN) sajtófőnöke is aktív szerepet vállal a film elkészítésében, aki az elbeszélés szakmai pontosságáért és hitelességéért felel.

A jelenleg még Egy, két, há...Hajrá magyarok! munkacímmel emlegetett dokumentumfilm sajtóeseménye
A jelenleg még Egy, két, há…Hajrá magyarok! munkacímmel emlegetett dokumentumfilm sajtóeseménye

„A nagyközönség számára közismert eredmények és sikerek mellett a csapaton belüli folyamatokat is szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy új szemszögből, a játékosok élményein keresztül láttassuk a sporttörténelmi pillanatokat, a közös munkát és az érmek mögött rejlő rengeteg küzdelmet. Megtiszteltetés, hogy részt vehetek a legendás vízilabda válogatott legjobb éveinek feldolgozásában, ugyanakkor ez hatalmas felelősség is, hiszen egy ilyen történetet csak pontosan és hűen szabad visszaadni”

– mondta a rendező.

Zákonyi S. Tamás a Media1 érdeklődésére elmondta: a filmet házon belül jelenleg Egy, két, há…Hajrá magyarok! címmel emlegetik, ez azonban hangsúlyozottan csak munkacím, a végleges névről később határoznak.

„Remek érzés újra együtt dolgozni a csapattal, és felidézni a számomra kedves emlékeket, amik az archív felvételeknek és frissen készülő beszélgetéseknek köszönhetően a vásznon is megelevenednek majd”

– mesélte Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, aki aktív szerepet vállal a film elkészítésében.

A filmet a Nemzeti Filmintézet (NFI) gyártás-előkészítési támogatásban részesítette: az NFI honlapja szerint a megítélt összeg 86 millió forint. A filmet várhatóan 2022 decemberében, a Fórum Hungary forgalmazásában mutatják be a mozikban.

Frissítés 2022.05.19

Megvan a végleges cím

A film végül A nemzet aranyai címmel jelenik meg, részletek erről frissebb, 2022 májusi írásunkban.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Flashback Media
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások