fbpx
Az Index 404-es hibaüzenete

Megkérdeztük, hová tűnt az Indexről a Szijjártó Pétert kritizáló hír, ami óriásit futott a hírgyűjtőkön

A legkattintottabb anyagok között szerepelt a Hírkeresőn az Index által kedden reggel publikált „Kiosztotta Szijjártót a WHO főigazgatója” című hír, ezt kiválasztva azonban törlésre utaló, úgynevezett 404-es hibaüzenettel találkozhatnak az olvasók. A Media1 erről is kérdezte Starcz Ákost, az Index vezérigazgatóját, de szóba került az M7-es autópályán történt busztragédia után megjelent, egyesek szerint kegyeletsértő cikk is, amelyen azóta időközben változtattak.

A Media1.hu egyik olvasója csalódottan jelezte nekünk kedden, hogy miközben az egyik legnépszerűbb hírgyűjtő oldalon, a Hírkeresőn az elmúlt 12 óra legolvasottabb hírei között, az úgynevezett TOP12 óra dobozban szerepelt a „Kiosztotta Szijjártót a WHO főigazgatója” című írás,  az Indexre mutató link mégsem érhető el, az úgynevezett 404-es hibaüzenetet jelenít meg. Ezt a hibaüzenetet, amit itt fent, a kiemelt képünkön önök is láthatnak.

Olvasónk azt feltételezte: a Fideszből vagy a minisztériumból odaszólhattak az Indexnek, hogy talán nem kellene ennyire kritikusan fogalmazni a külgazdasági és külügyminiszterrel, illetve az Egészségügyi Világszervezet vezetőjének találkozójával kapcsolatban, nem kellene bántani Szijjártó Pétert.

Szijjártó Péter kiszáll a miniszteri autóból
Szijjártó Péter kiszáll a miniszteri autóból
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Miután ellenőriztük, hogy a kedden reggel 9 óra tájban megjelent hírre valóban hiába kattintunk a Hírkeresőn, sőt ugyanez a jelenség a Hírstarton, Starcz Ákost, az Index.hu Zrt. vezérigazgatóját hívtuk fel, hogy az írás eltűnésével kapcsolatban érdeklődjünk.

A Hírkeresőn 2021.08.24-én 17:27-kor még a top12 órás anyagok között szerepelt a hír, arra kattintva mégsem volt elérhető a linkelt címen
A Hírkeresőn 2021.08.24-én 17:27-kor még a top12 órás anyagok között szerepelt a hír, arra kattintva mégsem volt elérhető a linkelt címen

Megjelenés után teljesen új címet kapott a hír

Starcz először kis türelmünket kérte, amíg utánanéz az ügynek. Később visszahívást kaptunk tőle, majd elmondta: a hírt – mely a koronavírussal kapcsolatos percről-percén belül jelent meg – valójában nem törölték le, ahogyan azt olvasónk feltételezte, és ahogyan az a 404-es hibaüzenetből következne. Starcz azt mondta, nem szólt oda nekik senki, hogy tegyék elérhetetlenné azt, hanem arról van szó, hogy változtattak a megjelent hír címén és az elérést biztosító URL címén.

Kiosztotta Szijjártót a WHO főigazgatója címmel megjelent eredeti hír eleje az Indexen
Kiosztotta Szijjártót a WHO főigazgatója címmel megjelent eredeti hír eleje az Indexen. Forrás: Google tárolt változat

Starcz elmondása szerint náluk az a belső szerkesztőségi szabály, hogy egyetlen közéleti szereplőt sem neveznek címben csupán a vezetéknevén, hanem törekednek arra, hogy kiírják a keresztnevét is, ezért miután észlelték, hogy Szijjártó neve után lemaradt a Péter, ezt pótolták, a hírt viszont nem törölték, az URL címe változott meg. Starcz szerint ezt az URL változást nem bírták lekezelni a rendszerek, tehát ettől vált elérhetetlenné a Hírkereső és a Hírstart felől az írás a linkre kattintva. Csakhogy: amíg a vezérigazgatóval beszéltünk, azt is megtaláltuk, hogy az eredeti írás (ami jelenleg még elérhető a Google-ön Tárolt változatában) címe ennél jóval jelentősebb változáson esett át, és mostanra sem Péter, sem Szijjártó neve nem szerepel a címben. Az új cím végül jóval semlegesebb, visszafogottabb lett. Ez az új cím:

A Financial Times is hozza a WHO-főigazgató és a magyar külügyér csörtéjét

Semlegesítve

Az új internetes címen fellelhető hír új címében itt már egyáltalán nincs szó arról, hogy a WHO főigazgatója úgymond kiosztotta Szijjártót, ahogyan azt eredetileg az Index a hír címében szerepeltette. A híren belül annyit állítanak, hogy Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató Szijjártó Péterrel közös sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki, hogy „egyes országoknak” szándékában áll más nemzetek kárára oltani saját polgáraikat, és hogy azt is mondta, hogy kérdéses az emlékeztető oltások hatásossága. (Arra a hír szerzője nem tért ki, hogy nem csak arról van szó, hogy Szijjártónak panaszkodott a WHO főigazgatója „egyes országokra”, hanem konkrétan például a magyar oltási gyakorlatot kifogásolta.)

A Financial Times is hozza a WHO főigazgató és a magyar külügyér csörtéjét
A Financial Times is hozza a WHO főigazgató és a magyar külügyér csörtéjét – átírt hírcím

Látva a jelentősebb változást, vagyis azt, hogy itt azért többről van szó, mint hogy beleírták a hír címébe és az URL-be a Pétert, újra megkérdeztük Starcz Ákost. Az Index vezérigazgatója erre azt felelte: „ahogy más szerkesztőségekben, úgy nálunk is gyakran – akár napi szinten is – előfordul, hogy címet, tartalmi egységet cserélünk, legyen az akár egy kép. Ez történt most is, ez hozzátartozik a szerkesztőség mindennapjaihoz.”

Egy másik íráson is változtatott az Index

Starcz Ákost egyébként megkérdeztük arról is, hogy az M7-esen történt tragikus buszbaleset másnapján megjelent egy írásuk Tragédia nélkül is tortúra az egynapos horvát buszos nyaralás” címmel, amit többen bíráltak (például a Mérce.hu), amiért az úgymond gúnyolódott az egynapos utazásokon résztevőkön az efféle rövid utazások értelmetlen mivolta miatt, és voltak, akik a megjelenteket és az időzítést kegyeletsértőnek találták.

Starcz érdeklődésünkre azt mondta, hogy ez annyiban hasonlít az előző esethez, hogy a szerkesztőség önmagától észlelte a szerencsétlen címválasztást és a törlés helyett a tartalom és a cím finomítása mellett döntött.  Az anyag kikerülését követően a lapvezetés egyetértett a bírálatokkal, a szerencsétlen címadás és a témaválasztás miatt végül abban az esetben is változtattak a címen és a tartalmon.

Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója
Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója

Starcz hozzátette, az ügy kapcsán levonták a következtetéseket, hogy az efféle anyagoktól a jövőben tartózkodni fognak. Hozzátette: akit esetleg a buszszerencsétlenség után megjelent írás tartalmával és annak időzítésével megsértettek, azoktól ezúton is szeretnének elnézést kérni.

Még több hír érhető el a Media1-en. Iratkozzon fel a Media1 hírlevélre és csatlakozzon hozzánk Facebookon is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások