fbpx
Nyílt homo- és transzfóbia az orosz állami tévécsatornán / Pervij Kanal

Homofób megjegyzéseket tettek olimpiai sportolókra az orosz állami tévé műsoraiban

Az olimpiai tematikájú beszélgetős műsorokban perverznek és undorítónak nevezték a meleg és transzgender sportolók életvitelét, az érintetteket pszichopatának jellemezték, valamint copfos parókát húzott a gúnyolódáshoz a műsorvezető.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vizsgálja az olimpiai sportolókkal szemben az orosz állami tévében elhangzott homofób és transzfób megnyilvánulásokat – írja a The Moscow Times alapján a Telex.

A Rosszija és a Pervij Kanal tévécsatornákon elsősorban az új-zélandi súlyemelő, az olimpiák történetében első transznemű sportoló, Laurel Hubbard, illetve a többszörösen bronz-, ezüst-, és aranyérmes meleg brit műugró Tom Daley életével foglalkoztak.

Az orosz tévékben nem finomkodtak a részletekkel – mutat rá a lap. A copfos parókát húzó Anatolij Kuzicsev műsorvezető a transzneműeket pszichopatáknak nevezte, és kigúnyolta Hubbardot, egy másik vitaműsorban pedig a Kreml egyik képviselője, Alekszej Zsuravljov pedig úgy fogalmazott:

„Szemben állunk ezzel az egész mocsokkal és perverzióval.”

A Telex hozzátette: Oroszországban a tömegmédiában gyakori az LMBTQ+ emberekkel szembeni hangulatkeltés, de ezzel együtt is figyelmet érdemel a NOB reakciója a nem hivatalos, mindössze az olimpiát ürügynek használó tévéműsorral szemben.

A NOB felvette a kapcsolatot az orosz szerződéses partnereikkel, hogy pontosabb képet kapjanak az esetről, és megerősítsék elkötelezettségüket az Olimpiai Charta diszkriminációt tiltó alapelvei mellett.

Ezalatt hazánkban bírálói az orosz propagandatörvény klónjaként emlegetett, hivatalos nevén gyermekvédelmi törvényhez megérkezett a végrehajtási rendelet, ami alapján a pornólapokhoz hasonlóan kell lefóliázni Babits Mihály, Weöres Sándor és Faludy György egyes verses köteteit, valamint azon újságokat, amelyek homoszexualitást jelenítenek meg.

Még több hír a Media1-en!

Borítókép: Pervij Kanal
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások