fbpx
A GETTR applikáció reklámja

Elindult a GETTR, a Twitter klónja, ahová Donald Trumpot is várják

A GETTR névre hallgató platform készítői szerint a közösségi médiaóriások ellenében és a józan ész, valamint a szólásszabadság védelme mellett jött létre. Trump még nem regisztrált, de a fejlesztők szeretettel várják.

Csütörtökön tesztüzemben, mától pedig élesben is elstartolt a héten a Donald Trump egykori kommunikációs munkatársai által gründolt új közösségi oldal, a GETTR, amelyet a „Getting Together” (Jöjjünk össze) szlogen inspirált.

A platformot Jason Miller, Trump 2016-os kampányszóvivője hozta létre, de a platform tanácsadói között megtalálható Tim Murtaugh, a 45. amerikai elnök korábbi kommunikációs igazgatója is. Hogy a GETTR-ben magának Donald Trumpnak van-e szerepe, vagy hogy egyáltalán fel fog-e oda regisztrálni, egyelőre még nem tisztázott – erről az Azonnali írt.

A korábbi amerikai elnök egy ideje már keresi azt a megoldást, miként tudná az online térben ismét megszólítani a híveit – tekintettel arra, hogy az elbukott elnökválasztást követően, a Capitolium januári ostroma után a Twitter letiltotta, a Facebook pedig két évre lefagyasztotta a fiókját, de tiltásba került a YouTube-on is.

A GETTR ráhajt a Twitter felhasználóira

Maga a platform mind küllemében, mind funkcióiban eléggé Twitter-szerű. A bejegyzések keresésekor például a Twitterhez hasonlóan a hashtagek kapnak nagy szerepet, ugyanúgy van bejegyzésenkénti maximális karakterszám. A képeken túl lehet videókat is feltölteni és a GETTR-appon dolgozó egyik megszólaló szerint később élő videóbejelentkezéseket is lehet majd rajta bonyolítani.

A GETTR azonban ennél explicitebben is a Twitter-felhasználók átcsábítására játszik: mint az alkalmazás bemutatkozójában szerepel, a Twitter-fiókok egy az egyben átimportálhatóak a GETTR-be, sőt, még a fiókokhoz tartozó Twitter-követők is importálhatóak, amennyiben azok GETTR-fiókot (is) létrehoznak.

A Twitter szóvivője a Politico megkeresésére nem akarta kommentálni a GETTR megjelenését, sem azt, hogy az új médiaplatform elkövet-e a Twitter szerint jogsértést azzal, hogy felhasználóinak engedi a fiókjuk és a követők átmentését az oldalukról. Ez utóbbival kapcsolatban a GETTR sem reagált egyelőre.

A fejlesztők várják Trump regisztrációját

Az oldal, mind kialakítását és működését tekintve abszolút alkalmas lenne arra, hogy a „Twitter-diplomácia” kifejezést a nemzetközi politikában még elnökként meghonosító Donald Trump ezen a platformon kezdjen el újra kommunikálni híveivel. A Politicónak megszólaló GETTR-app egyik fejlesztője erről úgy nyilatkozott:

„A GETTR itt van és készen áll, ha meghozza a döntését a volt elnök, mi örömmel fogadnánk.”

A GETTR éles üzeme ma, július 4-én, az Egyesült Államok függetlenségi napján indul.

További hírek a Media1-en!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások