fbpx
választott bíróság

Egy nemzetközi ügyvédi iroda szerint jóval nagyobb szükség lesz most a választottbírósági ügyvédekre

Rusznák Csaba egy nemzetközi ügyvédi irodánál dolgozó választottbírósági ügyvéd, aki szerint új vitarendezési eljárásra lesz szükség a polgári perek rendezéséhez a Brexitet követően. A Brexit következtében jócskán megnőtt a bizonytalanság a határon átnyúló peres eljárások tekintetében, és ezért mind az Egyesült Királyságban, mind az Európai Unióban működő cégeknek alternatív megoldásra lesz szüksége ahhoz, hogy rendezhessék a köztük zajló peres eljárásokat.

Olvasson tovább, és tudja meg, hogy miképp tud segíteni az ilyen cégeknek egy nemzetközi választottbírósági ügyvéd!

Ilyen hatással volt a Brexit a határon átnyúló peres eljárásokra egy nemzetközi ügyvédi iroda szerint

Habár az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak számos területen sikerült elkerülniük az úgynevezett a „hard Brexitet”, a két fél által kötött megállapodás nem fedi le a Brexit előtti jogrendszer minden területét. Mielőtt az Egyesült Királyság kilépett volna az EU-ból, a Nagy-Britanniában működő vállalatok kihasználhatták az EU átlátható vitarendezési keretrendszerének az előnyeit, amikor más unióbeli vállalatokkal kellett rendezniük jogi nézeteltéréseiket.

Az EU és az Egyesült Királyság között létrejött Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás viszont nem volt elégséges megoldás ahhoz, hogy ez a kiszámítható jogvitakeret továbbra is rendelkezésre álljon az Unióban és a brit területeken működő cégek számára. Habár a megállapodás számos jogi kérdésre kiterjed, mint például a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködésre, a polgári ügyek viszonosságáról viszont nem tesz említést.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy még ha egy egyesült királyságbeli vállalat nyer is egy másik uniós vállalat ellen indított polgári perben, semmiféle garanciája nincs arra, hogy az ítéletet végre tudja hajtani az EU-ban (és ez fordítva is igaz).

Egy nemzetközi ügyvédi irodánál dolgozó választottbírósági ügyvédek jóval kecsegtetőbb jogi megoldást tudnak kínálni a polgári perek rendezéséhez

A jó hír az, hogy a polgári pereket övező bizonytalanság ellenére az Egyesült Királyságban és az EU-ban működő vállalatok továbbra is alkalmazhatnak más megbízható módszereket a jogi nézeteltéréseik rendezésére. Mivel a hagyományos határokon átnyúló peres eljárások a Brexit miatt háttérbe szorulnak, sokkal nagyobb érdeklődés várható egy nemzetközi ügyvédi iroda által foglalkoztatott választottbírósági ügyvédek jogi tanácsadása iránt.

Többek között ilyen előnyei vannak a választottbíráskodási eljárásoknak:

  • Szakértő választottbírók. Az eljárásban résztvevő cégek olyan választottbírósági ügyvéd tanácsadását vehetek igénybe, aki képben van a szóban forgó iparág működésével kapcsolatban.
  • Biztosan végrehajtható ítéletek. A hagyományos polgári peres eljárásokkal ellentétben a választottbíráskodásnál nem kell tartaniuk az EU-ban és az Egyesült Királyságban működő cégeknek attól, hogy győzelem esetén nem lesz végrehajtható a határon átnyúló ítélet.
  • Bizalmas eljárás. A választottbíráskodási eljárás alatt ki lehet zárni a nyilvánosságot, hogy ne szivárogjanak ki a cégek védett adatai.
  • Gyorsított és rugalmas eljárásrend. A hagyományos polgári peres eljárásokhoz képest a választottbíráskodás menete jóval gyorsabb lehet, arról nem is beszélve, hogy jóval rugalmasabb időbeosztást is lehetővé tesz a résztvevő felek számára.

További tanácsok egy nemzetközi ügyvédi irodánál dolgozó választottbírósági ügyvédtől

Ha mindegyik résztvevő fél beleegyezik, akkor bármilyen polgári jogvitát lehet nemzetközi választottbírósági útra terelni. Ha a résztvevő felek közti szerződésben korábban nem volt kikötve az esetleges nézeteltérések rendezésére alkalmazandó vitarendezési módszer, ezt utólag is lehet módosítani, hogy szerepeljen benne a választottbírósági eljárás. Minden cég számára fontos, hogy még a jogviták felmerülése előtt rendelkezzenek egy megbízható és kiszámítható vitarendezési megoldással: ezért sem felesleges erőfeszítés arra törekedni, hogy minden fél beleegyezzen a választottbíráskodás kikötésében.

(x)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások