fbpx
Google

Vizsgálatot indít a Google ellen az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság gyanúja az, hogy a tech-óriás előnyben részesítette saját online hirdetési szolgáltatásait, és ezzel megsértette a trösztellenes szabályokat.

A Google célzott hirdetési célokra felhasználható adatokat gyűjt, hirdetési felületeket értékesít, és online reklámközvetítőként is tevékenykedik. A Google tehát az online display hirdetések ellátási láncának szinte minden szintjén jelen van – fogalmazott a CNBC beszámolója szerint közleményében Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

„Aggódunk amiatt, hogy a Google megnehezítette a rivális online hirdetési szolgáltatások helyzetét”.

– mondta az alelnök.

A vizsgálat részeként a bizottság értékelni fogja, hogy a Google milyen korlátozásokat vezetett be a hirdetők, kiadók és egyéb harmadik felek azon lehetőségeire vonatkozóan, hogy hozzáférjenek a felhasználók személyazonosságára és viselkedésére vonatkozó adatokhoz – írja a portfolio.hu.

A Google egyik szóvivője e-mailben reagált a fejlemények kapcsán:

„Európai vállalkozások ezrei használják hirdetési termékeinket új ügyfelek elérésére és weboldaluk finanszírozására minden egyes nap. Azért választják a termékeinket, mert versenyképesek és hatékonyak. Továbbra is konstruktívan együttműködünk az Európai Bizottsággal, hogy megválaszoljuk kérdéseiket, és bemutassuk termékeink előnyeit az európai vállalkozások és fogyasztók számára”

A bejelentés a Google hirdetési szférában tanúsított magatartásának teljes körű vizsgálatának hivatalos kezdetét jelenti, amelynek befejezésére egyelőre nincs kitűzött határidő. Az elmúlt éveket tekintve egyébként korántsem ez az első vizsgálat és lehetséges pénzbírság. A hónap elején a Media1-en megírtuk, hogy a francia versenyhatóság például 220 millió eurós bírságot szabott ki a Google-ra, amiért visszaélt piaci erejével az online hirdetési iparágban.

Az Európai Bizottság 2019 márciusában szintén 1,49 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-ra a trösztellenes szabályok megsértése miatt.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borítókép: Stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások