fbpx
Aljakszej Sota, a Hrodna.life főszerkesztője

Újabb újságírót vettek őrizetbe Belaruszban

Ezúttal a Hrodna.life nevű hírportál főszerkesztőjét vitték el a hétvégén.

Az ügyről az MTI  és a Telex a Fehérorosz Újságírók Szövetségének közlése alapján számolt be. Azt írták, Aljakszej Sotát a háza előtt vették őrizetbe. A Hrodna.life szerint az újságíró mellé hajtott egy mikrobusz, és az abban ülő ismeretlenek a járműbe kényszerítették. Sota korábban a tut.by nevű vezető belarusz portál újságírója volt. Mint arról a Media1 is beszámolt, ennek a lapnak több munkatársát is őrizetbe vették nemrég, a portál pedig elérhetetlenné vált.

Márciusban a hrodnai bíróság a most őrizetbe vett Sotát, a Hrodna.life főszerkesztőjét  „szélsőséges anyagok terjesztésére” hivatkozva találta bűnösnek és pénzbírságot szabott ki rá. A belarusz főszerkesztő mellett a társadalmi rend megdöntésére irányuló szervezkedéssel vádolnak egy Jegor Dudnyikov nevű oroszt, aki ellen azért emeltek vádat, mert az ellenzék számára forgatott reklámfilmekben a szerepelt.

Mint megírtuk, nemrég Raman Prataszevics, belarusz újságíró letartóztatása okozott akkora nemzetközi botrányt, hogy az Európai Unió több tagállama is kitiltotta a belarusz repülőgépeket a légtereikből. Prataszervics letartóztatása úgy történt, hogy a belarusz hatóságok bombafenyegetésre hivatkozva eltérítették és minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, melyen az újságíró tartózkodott. A gép mellé vadászgépek szálltak kísérőként, amíg az leszállt, majd elvitték a NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjeként ismert Prataszevicset és barátnőjét. Az újságíró szabadon engedését követeli az Európai Unió és az Egyesült Államok, a lengyel miniszterelnök pedig állami terrorizmusként jellemezte az utasszállító gép földre kényszerítését.

Az Euronews beszámolója szerint több napja tüntetnek Lengyelországban Aljakszandr Lukasenko ellen az ott élő belaruszok.

(MTI/Telex/Euronews alapján)

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borító: Aljakszej Sota, a Hrodna.life főszerkesztője
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások