fbpx
Orbán Viktor és Boris Johnson találkozója 2021. május 28-án

A brit miniszterelnök aggódik a magyar sajtóhelyzet miatt

A magyar sajtószabadság helyzete is szóba került Orbán Viktor magyar és Boris Johnson brit miniszterelnök pénteki találkozóján.

A brit miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Boris Johnson brit miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök londoni találkozóján a védelmi együttműködés mellett a klímaváltozás által támasztott kihívásokról is beszélgettek, és Johnson aggályait fejezte ki az emberi jogok magyarországi helyzetével kapcsolatban, különös tekintettel az LMBTQ-jogokra, a sajtószabadságra és a nemek közti egyenlőségre – írja a 444.

Johson arra is bátorította Orbánt, hogy a magyar kormány használja befolyását a demokrácia eszméjének népszerűsítésére a Kínával, Oroszországgal és Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolataiban.

Az MTI tudósításában is utal a brit miniszterelnök által jelzett aggodalmakra. Azt írják erről, hogy a magyar miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta, hogy a brit kormányfővel tartott pénteki megbeszélésen szóba kerültek a demokráciával, a sajtóval, az LMBT-közösséggel, a jogállamisággal kapcsolatos kérdések, mivel Boris Johnsont „érdekelték ezek az ügyek is”.

Orbán Viktor kijelentette: a magyar bírói kar a legfüggetlenebbek közé tartozik Európában, és ha valaki egy magyarországi újságosstandnál olyan újságot kér, amely támadja a kormányt, legalább egy tucatnyit tudnak neki ajánlani.

A brit ellenzék egyébként bírálta Johnsont, amiért találkozik Orbánnal, szerintük ugyanis a magyar miniszterelnök menekültekkel, migrációval, az iszlámmal vagy a melegekkel kapcsolatos kijelentései és politikája nem elfogadható. Johnson ezekre a kritikákra válaszul már a találkozó előtt bizonygatta, hogy a találkozón fel fogja hozni ezeket az emberi jogi kérdéseket, a találkozó lemondása azonban nem opció, arra ugyanis Nagy-Britannia Brexit utáni fejlődéséhez szükség van – idézte fel a 444.

A Mérce egyébként arról tudósít, hogy antirasszista tüntetők és londoni magyarok üzentek Orbánnak a Downing streeten.

Még több hír található a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a történésekről! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Borító: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Boris Johnson brit kormányfő (b) fogadja magyar hivatali partnerét Orbán Viktort a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt 2021. május 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások