fbpx
A román parlament Bukarestben

Leváltotta a közszolgálati televízió és rádió vezetőségét a román parlament

Kettéválasztják az elnök-vezérigazgatói posztot a tévénél és a rádiónál, és addig ideiglenes vezetőket neveznek ki.

Romániában tavaly év végén volt parlamenti választás, amelynek eredményeként a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja összeolvadása nyomán létrejött USR PLUS, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alkotta kormánykoalíció került hatalomra. A három politikai erő már hónapok óta egyeztet, hogy miként osszák el egymás között a közszolgálati média intézményeinek vezető funkcióit, de a politikusok eddig még nem tudtak megállapodni – közli a hvg.hu az MTI hírét.

A kormánykoalíció növelni szeretné a közmédia vezető tisztségeinek számát, ezért kettéválasztanák az elnök-vezérigazgatói posztot, így a televíziónak és a rádiónak is várhatóan lesz egy-egy elnöke és egy-egy vezérigazgatója. Az erre vonatkozó törvénytervezet elfogadása még folyamatban van, erre hivatkozva  döntöttek úgy, hogy hat hónapra ideiglenes megbízással rendelkező elnök-vezérigazgatókat neveznek ki a televízió és a rádió élére, amíg sikerül elfogadtatni a jogszabály-módosítást.

Így leváltották tisztségéből Doina Gradeát, a Román Televízió elnök-vezérigazgatóját, valamint Georgica Severint a Román Rádiótársaság vezetőjét.

A parlament két házának kulturális szakbizottságai javaslata értelmében a törvényhozói testület a televízió megbízott elnök-vezérigazgatójává a liberálisok által jelölt Ramona Saseanut nevezte ki, aki eddig a craiovai területi stúdió újságírója volt. A rádió megbízott elnök-vezérigazgatói tisztségét az USR PLUS által javasolt Liviu Popescu tölti be, aki korábban a BBC-nél, a román közszolgálati televíziónál és más román kereskedelmi televízióknál dolgozott, az elmúlt években pedig a saját kommunikációs tanácsadói cégét vezette.

Borítókép: A román parlament épülete / Fotó: stock / Depositphotos

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások