fbpx
mobiltelefon

Kijöttek a legújabb hazai mobilpiaci adatok

Elkészült a hírközlési hatóság mobiladat és telefonforgalom jelentése, amelyből kiderül, hogy rekord mennyiségű telefonhívást folytattunk és hasonlóan alakult a mobiladat statisztika is.A DIGI most először lépte át a 2 százalékos mobilpiaci részesedést.

A negyedik generációs mobil szolgáltatás, azaz a 4G szerepe folyamatosan nő a hangforgalomban, 2020 végére már a hívásforgalom 47 százaléka zajlott ilyen hálózaton, míg 2019 végén ez az arány csak 25 százalék volt. Ez is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci jelentéséből derül ki.

A jelentés szerint a belföldi mobiltelefonálás hívásforgalma is nőtt az elmúlt egy évben. A számlás előfizetők havonta átlagosan több mint öt és fél órát (339 percet), a feltöltőkártyások több mint fél órát beszéltek készülékeiken. Az összes küldött SMS közel 20 százalékkal csökkent.

A teljes belföldi mobilinternet-forgalom 95 százalékát 4G-hálózaton továbbították 2020 végére. Az elmúlt négy évben az éves mobilinternet-forgalom több mint megháromszorozódott, 2020 végén túllépte az éves 474,4 millió gigabájtot.

A hatóság közölte azt is, hogy a mobiltelefon-szolgáltatás piacán 2017 eleje és 2020 vége között folyamatosan a Magyar Telekom Zrt. volt a piacvezető a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján, részesedése 45 százalék körül alakult. A második Telenor Magyarország Zrt. részesedése ez idő alatt 2,4 százalékkal csökkent, míg a harmadik Vodafone Magyarország Zrt.-é 0,9 százalékkal nőtt.

A mobilinternet-piacon szintén a Magyar Telekom volt a piacvezető, részesedése 41 százalék körül alakult az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján. Mögötte a Vodafone és a Telenor többször helyet cserélt, hasonló, 28 százalék körüli piaci részesedéssel, míg az év végére a DIGI negyedikként elérte a piac közel 2,5 százalékát.

Még több hírt találhat a Media1-en

Borítókép: Fotó: Rami Al-zayat, Unsplash

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások