fbpx
Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Európa Tanács: teljes hozzáférést kell biztosítani minden eseményhez az újságírók számára

Dunja Mijatovic szerint az újságírók szerepe döntő a független tájékoztatást illetően.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A sajtószabadság május 3-án tartott világnapját megelőzően nyilatkozatot adott ki az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic – erről az MTI számolt be.

Az emberi jogi biztos kijelentette: az újságírók ellen bármifajta erőszak elkövetése, különösen a rendfenntartó szervek részéről, ellentétes a kormányok sajtószabadság biztosítására és az újságírók biztonságának védelmére tett kötelezettségvállalásával.

A 47 tagállamot számláló, strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet emberi jogi biztosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány az újságírók helyzetének romló tendenciáját tovább súlyosbította, például az újságírók elleni erőszak is fokozódik. A járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések elleni tüntetésekről beszámoló újságírók az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban szembesültek fizikai támadásokkal.

Egy nemrégiben készült tanulmány legalább 58, a rendkívüli szabályok felszámolására szervezett olyan eseményt rögzített, amelyek során támadásokat, fizikai agressziót, fenyegetéseket vagy megfélemlítést szenvedtek el az újságírók 2020 szeptembere és decembere között több európai országban. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: az újságírók szerepe döntő a független tájékoztatást illetően, valamint abban a tekintetben, hogy beszámoljanak arról, hogy a hatóságok miként lépnek fel a nyilvános megmozdulásokon és tüntetéseken.

„A békés gyülekezéshez való jog megléte ugyanolyan fontosságú a működő demokráciák szempontjából, mint a közvélemény tájékoztatásának biztosítása az eseményekről”

– fogalmazott.

Mivel a koronavírus-járvány emberi jogi válságot is okozott, fokozta az elszigeteltséget, a félelmet és a szorongást, meg kell őrizni a szabad gyülekezés lehetőségét mint a demokratikus vita fórumát – vélte. Az ilyen megmozdulások nem válhatnak a félelem és a szorongás helyszínévé – húzta alá Mijatovic.

A tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk az újságírók és minden médiaszereplő munkáját, és el kell ismerniük annak fontosságát, különösen a választások időszakában, a nyilvános megmozdulásokon és a konfliktuszónákban.

„A kormányoknak és minden politikusnak el kell köteleződnie amellett, hogy az újságírók elleni támadások elfogadhatatlanok és nem maradhatnak büntetlenül. Ha újságírókat fenyegetnek, bántalmaznak, vagy bármilyen módon akadályozzák munkájukat, azonnal cselekedniük kell védelmük érdekében”

– tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

A közlemény angol nyelvű, teljes szövege elérhető az Európa Tanács honlapján.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Fotó: Council of Europe

Szóljon hozzá!