fbpx
Egy tüntetőt vesznek őrizetbe az Alekszej Navalnij szimpatizánsai közül 2021 áprilisában

Tudósítottak a Navalnij-tüntetésről, otthonukban kereste fel őket az orosz rendőrség

Egy független orosz tévé, valamint az Echo Moszkva rádióadó tudósítóját és a Meduza moszkvai tudósítóját is felkereste otthonában az orosz rendőrség. Volt akihez csak kimentek a rendőrök, de ők maguk sem tudták elmondani, miért vannak ott.

Alekszej Korosztelev orosz újságírót kedd reggel keresték fel otthonában a rendőrök, hogy közöljék, vádat emeltek ellene, mert egy engedély nélküli tüntetésen vett részt április 21-én. Korosztelev egy független orosz tévé, a Dohzd riportere, és április 21-én tudósított arról a tüntetésről, amit Alekszej Navalnij támogatói szerveztek meg több orosz városban is – írja a 444.

A két rendőr mutatott neki egy felvételt, amin szerintük ő volt látható. A riporter ugyanakkor tagadja, amit a rendőrség neki felrótt, mert mint mondja, ugyan jelen volt a tüntetésen, de egész nap egy sárga megkülönböztető mellényt viselt, amin a sajtó felirat is olvasható volt. A rendőrök ennek ellenére előállították a férfit, aki még a nap folyamán távozhatott.

Mint a Meduza írja, nem ő volt az egyetlen újságíró, akit elővettek a rendőrök a tüntetés után: az Echo Moszkva rádióadó tudósítóját, Oleg Ovcsarenkót is felkeresték a rendőrök. A rádió főszerkesztője szerint munkatársuk a szerkesztőség megbízásából volt jelen a tüntetésen, és dolgozott ott, de a rendőrök szerint nem volt nála sajtóigazolvány.

Szintén otthonában keresték fel a Meduza moszkvai tudósítóját, Kristina Safonovát, őt a belügyminisztérium egy képviselője is meglátogatta. Hogy mit akartak tőle a rendőrök, az egyelőre nem derült ki, mert a helyszínen tartózkodó rendőr elmondása szerint ezt ő maga se tudta. De a rendőr a látogatás közben beszélt a felettesével telefonon, majd távoztak.

Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondta, hogy elképzelhető, hogy a hatóságok azért keresnek fel újságírókat, mert az április 21-i tüntetésen azonosítottak egy férfit, akinél volt ugyan újságíró-igazolvány, de valójában nem volt újságíró.

Nemrég arról is beszámoltunk, hogy házkutatást tartott az orosz rendőrség egy független diáklap szerkesztőségében, és őrizetbe vett négy újságírót. A DOXA című lap szerint újságíróikat egy olyan videó miatt vették őrizetbe, amelyben illegálisnak nevezték az Alekszej Navalnij ellenzéki politikust támogató diákok elbocsátását az egyetemekről.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borítókép: Tüntetőt vesznek őrizetbe az Alekszej Navalnij szimpatizánsai közül 2021 áprilisában / Fotó: Euronews adáskép

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások