fbpx
bilincs

Diákújságírókat vettek őrizetbe Moszkvában

Egy olyan videó miatt kutattak a szerkesztőségben, amelyben illegálisnak nevezték az Alekszej Navalnij ellenzéki politikust támogató diákok elbocsátását az egyetemekről.

Házkutatást tartott az orosz rendőrség egy független diáklap szerkesztőségében, és őrizetbe vett négy újságírót – írja a 444.hu az MTI nyomán. A lapot és munkatársait azzal vádolják, hogy „kiskorúakat buzdítottak kormányellenes tüntetésekre”.

A DOXA szerint újságíróikat egy olyan videó miatt vették őrizetbe, amelyben illegálisnak nevezték az Alekszej Navalnij ellenzéki politikust támogató diákok elbocsátását az egyetemekről. A felvételt amúgy az orosz médiafelügyelet felszólítására már korábban eltávolították oldalukról. A lap tájékoztatása szerint négy újságírójukat kihallgatták, lefoglalták mobiltelefonjaikat és más eszközeiket is.

„Az újságírói közösséget az utóbbi időben ért nyomásgyakorlás példa nélküli, de ettől még nem hagyunk fel tevékenységünkkel. Továbbra is tudósítani fogunk a fiatalok számára fontos ügyekről, és megvédjük jogaikat” – közölte a DOXA.

A diákok ügyét tárgyaló moszkvai törvényszék köré közben több mint száz tüntető vont élőláncot a letartóztatottak szabadon engedését követelve.

A DOXA nevű diáklapot 2017-ben hozták létre középiskolai diákok és egyetemi hallgatók. Az eredetileg diákszervezetként indult Doxa alapvetően a diákélet kérdéseivel, a felsőoktatással, politikával és tudománnyal foglalkozik.

(444/MTI)

Borítókép: Stock / Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások