fbpx
A Szekszárdi Vasárnap című önkormányzati lap borítórészlete

Szekszárdi Vasárnap: Politikai leszámolás a szekszárdi önkormányzati lapnál?

Ahogy kilépett a Párbeszéd képviselője a nem fideszes képviselőket összefogó Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) frakciójából és ezzel megszűnt az ellenzék többsége, a fideszes polgármester a koronavírus miatti rendkívüli felhatalmazásával élve teljesen átalakította a szekszárdi helyi lap működését.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Hang.hu beszámolója szerint miután Zaják Rita, a Párbeszéd képviselője kilépett az ÉSZ-ből, Ács Rezső fideszes polgármester a koronavírus miatti rendkívüli jogrend lehetőségével élve politikai leszámolásba kezdett, és rendeletet alkotott a Szekszárdi Vasárnap című önkormányzati lap működésének átalakításáról

A kiadói jogok az átalakítás után átkerültek a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-től a Babits Mihály Kulturális Központhoz. Itt Dránovits István, a Tolnatáj Televízió tulajdonosának vezetésével azonnal új szerkesztőbizottság jött létre.

A szekszárdi helyi lapot az elmúlt időszakban megbízott főszerkesztőként irányító, Babos Attila a Hang.hu-nak arról beszélt, hogy kihagyták őt a szerkesztőségi bizottságból.

Átalakítják a lap tartalmát

Dránovits István, a szerkesztőbizottság új vezetője azonnal megkezdte a lap tartalmi átalakítását is – derült ki a pénteki tárgyaláson.

Babos Attila ezzel kapcsolatban elmondta:

„Noha harminc éve működik nagyjából hasonló formában az újság, éppen most minősítették elavultnak. Ez azért is furcsa, mert a lap a kereteken belül éppen most újult meg, többek között tagoltabbak lettek a rovatok, jegyzet is került az újságba. A megfogalmazott cél szerint olcsóbb, tartalmilag viszont magazinosabb önkormányzati lapot szeretnének. Ennek alapján nem kell bele politika – vagy legalábbis nem annyi, mint eddig –, az indoklás szerint keresztényi összetartásra, összefogásra van szükség a városban, nem széthúzásra. Elhangzott az is, hogy szekszárdi főszerkesztőt szeretnének a lap élére, mert ő ismeri igazán a helyi viszonyokat.″

Babos Attila – aki a szabadpecs.hu főszerkesztőjeként is ismert – annak idején féléves, határozott idejű szerződéssel vállalta el a 15 ezer példányban megjelenő szekszárdi lap vezetését. Ahogyan az újságírókkal, úgy vele is a vagyonkezelő cég kötött szerződést.

„Ez a kiadóváltás azt eredményezi, hogy a munkaviszonyuk viszont megszűnik. Mint mondta, azokat az újságírókat minden bizonnyal átveszik majd, akiket meg akarnak tartani. A jelenlegi megbízott főszerkesztő június végéig szóló szerződése kapcsán azt kérte, ha fel akarnák azt mondani, akkor ne az ilyen megállapodások esetében bevett gyakorlatot alkalmazzák – vagyis ne kelljen őt a szerződés lejártáig kifizetni –, hanem egy hónapos felmondási idővel szűnjön meg. A következő napokban dől el, mi lesz″ – mondta el Babos Attila.

Még meghívókat sem kaptak

Babos a hang.hu-nak azt mondta, a következő lapszámot még ő és az eddigi szerkesztőség készíti a mostani tudása szerint, de ez várhatóan csak átmeneti.

Arról is beszélt, hogy ugyanakkor morálisan és jogilag is izgalmas kérdés, ami történt, hiszen Ács Rezső fideszes polgármester a koronavírus miatti rendkívüli felhatalmazással élve hozta meg döntését a lappal kapcsolatban. Babos hozzátette, hogy minden ügyben megkeresték a polgármestert, ő maga is, de nem kapott választ tőle.

A polgármesteri hivatal abban sem volt együttműködő, hogy nem küldték el a polgármester sajtótájékoztatóira szóló meghívókat az önkormányzati lapnak.

Babos Attila most arra számít, hogy az eredeti lapjánál, a Szabad Pécsnél több ideje lesz és a szekszárdi régióval bővítik a tartalomkínálatot.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!