fbpx
Varga Mihály pénzügyminiszter

Varga Mihály szerint a magyar kormánynak sem joga, sem szándéka nincs beavatkozni a magyar médiaviszonyokba

A pénzügyminiszter arra kéri a holland pénzügyminisztert, hogy hiteles forrásokból tájékozódjon a magyar sajtószabadság helyzetével kapcsolatban.

A magyar pénzügyminiszter a Facebook oldalán osztotta meg a levelet, amelyet Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszternek írt a De Volkskrant című napilap online felületén megjelent interjújával kapcsolatban, melyben a holland miniszter azt nyilatkozta, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtószabadságot.

Varga a levelében arra kérte a holland minisztert, hogy tekintse át alaposabban a magyar média helyzetét és a sajtóra vonatkozó szabályozást, ugyanis a magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát.

„A médiumok piaci alapon működnek, a kormánynak pedig sem joga, sem szándéka nincs arra, hogy ezekbe a viszonyokba beavatkozzon” – fogalmazott Varga.

(Ennek ellentmond, hogy a Médiatanács tagjait kizárólag kormánypárti szavazatokkal nevezték ki, a médiatörvényt is a Fidesz készítette és fogadta el, Orbán Viktor kormányrendelettel tette lehetővé, hogy a KESMA bekebelezzen különböző médiumokat annak létrejöttét követően, kikerülve a versenyjogi és médiatanácsi vizsgálatot, emellett a kormány állami hirdetésekkel támogat egyes médiumokat, míg másokat ebből kihagy vagy aránytalanul kis összeget juttat nekik, valamint az is ellentmond ennek, hogy diszkriminatív módon kormánykritikus médiumokat tartottak távol az évi egyszeri miniszterelnöki sajtótájékoztatókról – megj. a szerk.)

A magyar pénzügyminiszter arra is hivatkozott, hogy a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok jellemzően kormánykritikusak, és állítása szerint „valamennyi objektív elemzés azt mutatja, hogy Magyarországon a kormánykritikus médiumok piaci részesedése jóval meghaladja az ötven százalékot.” Állítása kapcsán az nem derült ki, mi támasztja alá ezt az állítólagos arányt.

Varga azzal zárta a levelét, hogy a magyar kormány tisztában van vele, hogy rendszeresen jelennek meg álhírek a magyar sajtószabadság helyzetével kapcsolatban, ezért bízik abban, hogy a holland miniszter a jövőben hiteles forrásokból tájékozódik majd.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Borítókép: Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere az ECHO TV adásában. Forrás: YouTube/ ECHO TV
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások