fbpx
Részlet az Index.hu történéről szóló kisfilmből

Az RTL Klub kétrészes dokumentumfilmet mutat be az Index történetéről

A dokumentumfilm első része kedden este, a Házon kívül című közéleti műsorban lesz látható.

Az RTL Klub Házon kívül című műsor mai, keddi adásában az Index születéséről, felemelkedéséről és a 2020-as töréspont történéseiről szóló két részből álló dokumentumfilm első fele lesz látható.

A Házon kívül stábja rengeteg archív és eddig nem látott videófelvételen keresztül mutatja be a lap történetét. A filmben kiderül majd, hogyan lett az index.hu kezdetben napi 2 ezer fős olvasótáborából milliós olvasottság, és hogy miként lettek a hazai online média első hírnökei, vagy hogy hogyan került konfliktusba például Kovács Lászlóval, az MSZP volt elnökével a lap, és ez a konfliktus hogyan segítette a lap ismertté válását.

A videóban megszólal Uj Péter és Gerényi Gábor (a lap két alapítója), illetve az Index egykori olyan meghatározó munkatársai mint például Bodoky Tamás, Szily László, Thüringer Barbara, Földes András, Dudás GergelyMunk Veronika, Ács Dániel, Tóth-Szenesi Attila, de a stáb beszélt Winkler Róberttel, az Indexszel szorosan együttműködő Totalcar egykori alapító-főszerkesztőjével is. Szerepel a filmben Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Weyer Balázs, az Origo alapítója is.

Az Index eredetéről szóló film felidézi azt is, hogy a lapot Nyírő András az Internettótól történő elbocsátása és az azt követő szerkesztőségváltás indította el – a sors fintora, hogy 2020-ban hasonló körülmények miatt tette le a „tollat” (illetve a billentyűzetet) a lap szerkesztőségének nagy része.

A dokumentumfilmből az is kiderül, hogy kezdetben egyáltalán nem tekintettek konkurenciaként az online lapokra a nyomtatott sajtó munkatársai, hiszen akkoriban az internet is hatalmas újdonságnak számított Magyarországon.

A filmben megszólaló Weyer Balázs, aki az Index.hu-val közel egy időben alapította az Origót, például arról beszél:

„Egyáltalán nem vettek komolyan minket, egy ilyen ifjúsági szakkörként kezelték az egész internetes hóbelebancot.”

Később viszont az Index és az Origo kezdett egyre jobban felzárkózni a nyomtatott médiához.

„Tök jó volt a felállás, hogy volt az Origo, az óriáscég (Matáv) által finanszírozott lap, akire lehetett fújni, hogy úgy könnyű dolgozni, hogy kapják a milliárdokat és akkor volt a szabadságharcos, független, szegénylegény Index. Óriási bátorság kellett ahhoz, hogy a szent, újságírók által írt tartalmak mellé kitegyük a címlapra a blogbejegyzéseket, de hát ezért volt jó az Index. Ruganyos volt, volt egy ötletünk amit ki akartunk próbálni, és kipróbáltuk”

– meséli a Házon kívül dokumentumfilmjében Szily László, aki manapság a 444.hu munkatársa.

A kisfilm igyekszik visszaadni az egykori szerkesztőség hangulatát: egy lázadó csapatot mutat be, akik szembementek a klasszikus újságírói sémákkal, és fel merték tenni azokat a kérdéseket, amelyeket más nem, köztük olyanokat, hogy Selmeczi Gabriella elképzelhetőnek tartja-e, hogy azért vezet az MSZP a 2006-os választásokon, mert Gyurcsány Ferenc jobban néz ki, mint Orbán Viktor.

A film alapján a stáb különcsége lehet talán a lap sikerének legnagyobb titka, hiszen ezek az újságírók nem szakmai közönségnek írtak, szakmai nyelven, hanem a mindennapi embereknek gyártottak mindenféle tartalmakat, és még a legkomolyabb témákat is szórakoztatóan tudták eladni.

Uj Péter meglehetősen kritikusan fogalmaz a mostani Index.hu-val kapcsolatban a filmben.

„Ez most már csak egy név. Öt betű. Az amit ott látsz, az nem az Index”.

A Házon kívül az Index.hu kapcsán készített dokumentumfilmjének első része ma este 22:15-ös kezdéssel lesz látható az RTL Klubon, a következő részt a jövő héten mutatja be a csatorna.

A Media1.hu az Index történetéről szóló írásai itt találhatók.

Borítókép: Uj Péter, az Index alapítója
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások