fbpx
Telefonáló férfi.

Változhat-e a mobiltelefonálás és az internetezés díja a brexit miatt?

Az Egyesült Királyság az év eleje óta már nem tartozik az Európai Unióhoz, ezért innentől fogva Nagy-Britanniára és Észak-Írországra nem érvényesek az eddigi, a roaming díjak eltörléséről és a nemzetközi hívások díjának maximálásáról szóló szabályok. A szolgáltatókon múlik, hoz-e mindez áremelést.

Közleményben figyelmeztet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy 2021. január 1-jétől az EU roamingrendelete már nem vonatkozik Nagy-Britanniára és Észak-Írországra. Ez érinti a Magyarországról az Egyesült Királyságba irányuló nemzetközi hívásokat is. Mivel az Egyesült Királyság már harmadik, unión kívüli országnak minősül, megszűnt a roam like at home, azaz a hazai áron igénybe vehető roaming biztosításának kötelezettsége.

Az egyes telekommunikációs vállalatok szolgáltatásait tekintve ez akár változásokat is eredményezhet, de az NMHH közleményében azt is írja, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti brexit-megállapodás szerint a felek törekednek az együttműködésre a roamingdíjak kapcsán.

Ennek értelmében a mobilszolgáltatók üzletpolitikai megfontolásból dönthetnek úgy, hogy 2021-től is fenntartják az átmeneti időszakban hatályos díjakat attól függetlenül, hogy az Egyesült Királyság már nem EU-s tagállam.

Az előfizetőknek a telefonszolgáltatójuknál érdemes tájékozódniuk az Egyesült Királyságba irányuló nemzetközi hívások, valamint a roamingszolgáltatások díjaival kapcsolatos esetleges változások ügyében.

A szolgáltatók egyébként (ha csak a fogyasztó nem kérte ennek ellenkezőjét) továbbra is kötelesek küldeni az úgynevezett, „Welcome SMS”-eket, amelyekkel az aktuális díjakról tájékoztatják az országba lépőket utazásaik során. Emellett a pénzügyi vagy adatforgalmi korlátra vonatkozó szabályokat is alkalmazniuk kell, beleértve a korlát eléréséről szóló értesítéseket is.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások