fbpx
Isten hozott Németországban! Willkommen bei den Hartmanns

Migrációról szóló vígjátékot sugároz a TV2

A különféle műsoraiban évek óta folyamatosan migrációellenes hangot megütő TV2 a hazai tévécsatornák közül elsőként tűzi műsorára az Isten hozott Németországban! című, 2016-ban készült nagy sikerű német vígjátékot, mely bemutatja, hogy sokszor alaptalanok a bevándorlókkal szembeni előítéletek. Ennek a filmnek a kapcsán közölt cikk miatt mondott fel 2017 novemberében az Origo tejles Filmklub rovata.

Emlékeznek még arra, amikor a TV2 2015-ben bevándorlókat üldözött az országhatáron Röszkén? És arra, amikor a Tények.hu közzétette, hogy a migránsok veszélyesek, ennek illusztrálására pedig két utcán pisilő emberről közöltek videófelvételt? Nem maradtak el olyan beszámolók sem a Tények című műsorban, amelyekben Soros György magyar származású milliárdost úgy láttatták, hogy ő a migráció és ezzel a „bűnözők” támogatója. A TV2 Tények közölt riportot 2017 nyarán arról is, hogy „elgettósítják a német városokat a migránsok”. (A felvételt a tévécsatorna honlapján időközben elérhetetlenné tették, de az Origo.hu-n még elérhető róla egy írásos összefoglaló.)

Ilyen előzmények után különösen meglepve fedeztük fel a TV2 sajtószobájában közzétett műsorújságban, hogy épp a migrációellenes hangulatot szító tévécsatorna tűzi műsorára január 10-én az Isten hozott Németországban! (Willkommen bei den Hartmanns) című 116 perces német vígjátékot, mely leírása szerint arról szól, hogy egy nyugdíjas, Angelika a férje kérése ellenére úgy dönt, befogad a családba egy menekültet. Miután Diallo, a fiatal nigériai férfi beköltözik a Hartmann családhoz, a nyugodt hétköznapoknak vége szakad, de nem azért, mert bajkeverő, ő ugyanis csupán igyekszik megismerni az új kulturális közeget, amibe belecsöppent, a probléma sokkal inkább a befogadó oldallal van. A férj és a gyerekek nem látják szívesen az idegent otthonukban, ám hamar rájönnek, hogy nem is különböznek olyan sok mindenben, és sokat tanulhatnak egymástól.

Itt látható a 2016-ban bemutatott film magyar szinkronos előzetese.

A vígjátékot Simon Verhoeven rendezte, és ő írta a forgatókönyvét is. A 2016-ban készített film 2017-ben volt látható a magyar mozikban, premierjekor nagy sikere volt Németországban.

A TV2 hivatalos műsorújságja szerint január 10-én, vasárnap, lesz látható a migránsokkal szembeni előítéletekről szóló film a csatornán, méghozzá 22:05-ös kezdéssel, a Nicsak, ki vagyok – a rejtélyek színpada című nagyszabású álarcos show után.

Update:

Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy a filmet a TV2-vel szoros kapcsolatban álló kormánypárti Origo migránspropagandaként emlegette 2017-ben. Bordács Bálint, az akkoriban frissen leigazolt, és máig a lapnál dolgozó munkatársuk, aki korábban a Fidelitasnak, a Fidesz ifjúsági szervezetének volt a tagja, azt írta „Kóla, popcorn és migránspropaganda” című írásában, hogy ez a film

„ egy, a Willkommenskultur-t népszerűsítő, echte propagandavígjáték.”

Az írás az Origo Filmklub rovatában, a rovat valamennyi munkatársának ellenérzését kiváltva jelent meg, ezért a filmrovat munkatársai távoztak. A búcsúzó stáb ezt írta ki a Facebookon 2017 októberében:

„Itt a vége. Ami az Origo Filmklub az elmúlt 14 évben volt, most megszűnt. 2003 szeptembere óta egészen tegnap estig nem jelent meg nálunk egyetlen olyan cikk sem, amit ne vállalnánk. Szerdán este a tudtunkon kívül kikerült a rovatba egy »Kóla, popcorn és migránspropaganda« című cikk, aminek egyetlen betűjét sem vállaljuk, aminek a szellemisége tőlünk a lehető legtávolabb áll. Ezért nem tudunk mást tenni, mint egy emberként felállni. Nagyon büszkék vagyunk arra a rovatra, amit csináltunk, mindig úgy gondoltunk rá, mint egy külön szigetre az újságon belül, az elmúlt másfél évben végképp. Próbáltuk megóvni az integritásunkat, ameddig tudtuk. Tegnapig tudtuk. Imádtuk ezt a munkát, nagyon köszönjük, hogy olvastatok minket, és reméljük, találkozunk még – máshol. Az Origo Filmklub csapata: Huszár András, Onozó Róbert, Papp Eszter, Soós Tamás, Varga Ferenc”

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Az Isten hozott Németországban! (Willkommen bei den Hartmanns) című vígjáték egy jelenete. Fotó: Warner Bros Germany
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások