fbpx
Danubius Rádió

Visszahozzák a Danubius Rádió nevét

A Nonstop Rádió úgy döntött, felveszi az Országos Rádió- és Televízió Testület 2009-es döntése következtében a frekvenciáját elvesztő, majd 2010-ben az internetes sugárzását is befejezni kényszerülő egykoron népszerű, piacvezető kereskedelmi rádió nevét.

A Nonstop Rádió a Media1 értesülése szerint már meg is szerezte a danubiusradio.hu internetes végződést, ott találtuk meg a 2021. február 1-jei névváltásról szóló rövid bejelentést, melyre egy olvasónk hívta fel a figyelmünket ma, hétfőn.

A Nonstop Rádió Danubius Rádió néven folytatja
A Nonstop Rádió Danubius Rádió néven folytatja

A majdani Danubius Rádiót az a SoundPlus Kft. működteti, melynek tulajdonosa Szabó Marcell rádiós, aki 2019 őszén máig üzemelő online rock rádiót is indított BDPST Rock néven.

A Media1 2020 júniusában írta meg, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kezdeményezett kényszertörlés következtében megszűnt az egykoron piacvezető kereskedelmi rádiót működtető Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt.

A Danubius Rádió védjegy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) adatbázisa szerint egyelőre senkihez sem tartozik, mivel a korábbi védjegyoltalmak ezek szerint megszűntek. Azonban van Rádió Danubius és Danubius FM védjegy is, így még előfordulhatnak problémák az ezekhez való hasonlóság miatt.

A Danubius Rádió védjegyoltalmak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisában
A Danubius Rádió védjegyoltalmak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának adatbázisában

Így lett vége a Danubiusnak

Az egykoron Magyarország 75 százalékában FM-frekvenciával is elérhető Danubius Rádió földfelszíni országos analóg sugárzását 2009. november 18-án éjfélkor le kellett lekapcsolni, miután az Országos Rádió- és Televízió Testület, az ORTT (a mai Médiatanács elődje) az azóta hasonló fejlemények következtében felszámolt Class FM-et működtető Advenio Zrt.-nek ítélte az 1986 óta üzemelő Danubius Rádió frekvenciáját.

Ugyan a Fővárosi Bíróság még 2010. január 19-én elsőfokon, majd másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla 2010. július 14-én jogerős ítéletben mondta ki, hogy a Danubius Rádió elnémítása törvénytelen volt (az ORTT pályázati kiírása ugyanis eleve hibás volt), és ez súlyos politikai vitát is kiváltott, de frekvenciához a médiaszolgáltató ezután már nem tudott jutni, a Danubius működése pedig ellehetetlenült.

Már nem volt helyreállítható az eredeti állapot

Hiába nyerte meg a pert a Danubius Rádió, mivel a bíróság azt állapította meg tíz évvel ezelőtt, hogy az eredeti, törvényes állapot már nem állítható helyre, mert a frekvenciát az ORTT-vel kötött szerződés alapján már elkezdte használni a Class FM.

A Danubius Rádió egy darabig próbálkozott internetrádióként is túlélni, de 2010-ben a netes adással is leálltak. A Danubius Rádió stábja pedig már előbb elkezdett szétszéledni a piac más szereplőihez, jellemzően az induló Class FM-hez.

A cég tovább üzemelt, sőt volt egy teória, hogy visszatérhet a rádió

Ennek ellenére a médiaszolgáltatót működtető Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. az elmúlt tíz évben sem szűnt meg, noha árbevétele hamar nullára zuhant, és éveken át a működési költségei miatt veszteségesen működött. Pár éve felmerült, hogy nem úri huncutságból tartják fenn a céget, és valamire készülődhetnek, esetleg visszatérhet a Danubius. Az ezzel kapcsolatos teóriát csak erősítette, amikor 2016 elején egy Antuco Kft. nevű cég Rádió Danubius néven kezdeményezett védjegyoltalmi eljárást.

Ennek a cégnek a tulajdonosa akkoriban az a Multus Advisory Kft. volt, amely annak a Monos Andrásnak az érdekeltsége, aki egyébként a Mezzanine Management (a Danubius-cégek tulajdonosának) magyarországi befektetési igazgatója.

Az Antuco Kft. azonban később Megalaxy Satcom Kft. névre váltott, és a cég tulajdonosi háttere is átalakult.

A NAV és a bíróság lépett

A Danubius-történet végül azzal zárult le cégjogilag, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  (NAV) 2020 tavaszán törölte a Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. adószámát és kezdeményezte a cég megszűntnek nyilvánítására irányuló eljárás lefolytatását a cégbíróságon. Ezek után a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a hivatalból induló törvényességi felügyeleti eljárásban elrendelte a cég kényszertörlési eljárásának megindítását, ami azután jogerőre is emelkedett a Cégközlönyben erről közzétett végzés szerint.

A Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. utolsó vezérigazgatója a megszűnés előtt Gáldi Zoltán volt.

A Danubius Rádióban olyan ismert személyiségek vezettek korábban műsort mint például Geszti Péter, Bochkor Gábor, Boros Lajos, Buza Sándor, Balázsy Panna, Szabó Tamás, Villám Géza, Rókusfalvy Pál, Rónai Egon, Jáksó László és Dénes Tamás.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en. Kövessen bennünket Facebookon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre!

Borító: A Danubius Rádió egykori logója (illusztráció)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */