fbpx
Danubius Rádió

Most lett vége a Danubius Rádió szomorú történetének

A bíróság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezésére kényszertörléssel és immáron jogerősen is megszűntnek nyilvánította az egykoron piacvezető, az ORTT által törvénytelen eljárásban több mint tíz éve elnémított országos kereskedelmi rádió üzemeltetőjét. Pedig alig pár éve még felmerült, hogy esetleg feltámadhat a rádió, mert erre utaló konkrét lépések történtek.

Már több mint tíz éve, hogy befejezte működését az egykoron Magyarország 75 százalékában FM-frekvenciával is elérhető Danubius Rádió, melynek földfelszíni országos analóg sugárzását 2009. november 18-án éjfélkor le kellett lekapcsolni, miután az Országos Rádió- és Televízió Testület, az ORTT (a mai Médiatanács elődje) az azóta szintén bajba került (felszámolás alá került) Class FM-et működtető Advenio Zrt.-nek ítélte az 1986 óta üzemelő Danubius Rádió frekvenciáját.

Ugyan a Fővárosi Bíróság még 2010. január 19-én elsőfokon, majd másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla 2010. július 14-én jogerős ítéletben mondta ki, hogy a Danubius Rádió elnémítása törvénytelen volt (az ORTT pályázati kiírása ugyanis eleve hibás volt), és ez súlyos politikai vitát is kiváltott , de frekvenciához a médiaszolgáltató ezután már nem tudott jutni, a cég működése pedig ellehetetlenült.

Már nem volt helyreállítható az eredeti állapot

Hiába nyerte meg a pert a Danubius Rádió, mivel a bíróság azt állapította meg tíz évvel ezelőtt, hogy az eredeti, törvényes állapot már nem állítható helyre, mert a frekvenciát az ORTT-vel kötött szerződés alapján már elkezdte használni a Class FM.

A Danubius Rádió egy darabig próbálkozott internetrádióként is túlélni, de 2010-ben a netes adással is leálltak. A Danubius Rádió stábja pedig már előbb elkezdett szétszéledni a piac más szereplőihez, jellemzően az induló Class FM-hez.

A cég tovább üzemelt, sőt volt egy teória, hogy visszatérhet a rádió

Ennek ellenére a médiaszolgáltatót működtető Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. az elmúlt tíz évben sem szűnt meg, noha árbevétele hamar nullára zuhant, és éveken át a működési költségei miatt veszteségesen működött. Pár éve felmerült, hogy nem úri huncutságból tartják fenn a céget, és valamire készülődhetnek, esetleg visszatérhet a Danubius. Az ezzel kapcsolatos teóriát csak erősítette, amikor 2016 elején egy Antuco Kft. nevű cég Rádió Danubius néven kezdeményezett védjegyoltalmi eljárást.

Ennek a cégnek a tulajdonosa akkoriban az a Multus Advisory Kft. volt, amely annak a Monos Andrásnak az érdekeltsége, aki egyébként a Mezzanine Management (a Danubius-cégek tulajdonosának) magyarországi befektetési igazgatója.

Az Antuco Kft. azonban ma már Megalaxy Satcom Korlátolt Felelősségű Társaság néven működik, és a cég tulajdonosi háttere is átalakult.

A NAV és a bíróság lépett

A Danubius-történet végül azzal zárult le cégjogilag hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  (NAV) idén tavasszal törölte a Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. adószámát és kezdeményezte a cég megszűntnek nyilvánítására irányuló eljárás lefolytatását a cégbíróságon. Ezek után a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a hivatalból induló törvényességi felügyeleti eljárásban elrendelte a cég kényszertörlési eljárásának megindítását, ami mostanra jogerőre is emelkedett a Cégközlönyben erről közzétett végzés szerint.

A Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. utolsó vezérigazgatója a megszűnés előtt Gáldi Zoltán volt.

A Danubius Rádióban olyan személyiségek vezettek korábban műsort mint például Geszti Péter, Bochkor GáborBoros Lajos, Buza Sándor, Balázsy Panna, Szabó Tamás, Villám Géza, Rókusfalvy Pál, Rónai Egon, Jáksó László és Dénes Tamás.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások