fbpx
Borítókép: A Vodafone egyik alkalmazottja 5G okostelefont tart a kezében. Fotócredit: Federico Gambarini/dpa 

Elindult az 5G szolgáltatás Székesfehérvár belvárosában

Budapest, Zalaegerszeg és Siófok után a Vodafone Magyarország Székesfehérvár belvárosában is elindította kereskedelmi 5G szolgáltatását.

Ez ténylegesen egyelőre két bázisállomás bekapcsolását jelenti Székesfehérváron, de várhatóan további adótornyok is létesülnek a Fejér megyei nagyvárosban, ahol a lefedett területeken már mától igénybe vehetik a vállalkozások és a lakosság is a szolgáltatást megfelelő, 5G-s mobilkészülékkel.

A Vodafone Magyarország 2019-ben a hazai szolgáltatók közül elsőként indította el mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően. A fejlesztések 2020-ban, a pandémia ellenére sem álltak le: a most bejelentett fejlesztés is a Vodafone Magyarország 2020-as 5G hálózatfejlesztési terveinek része. Ennek első lépéseként 2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción. A megszerzett frekvenciáknak köszönhetően folytatódhattak a szolgáltató 5G fejlesztései. Októberben bejelentették, hogy Budapesten és környékén közel 200 bázisállomáson kapcsolják fel az 5G-t, mellyel a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az újgenerációs mobilhálózat.

A székesfehérvári 5G felkapcsolás pedig a nyáron bejelentett fejlesztések része, ugyanis a szolgáltató ekkor jelentette be, hogy Budapest és Zalaegerszeg után további megyeszékhelyeken is elindítja kereskedelmi 5G szolgáltatását.

Az ötödik generációs mobilhálózat a korábbinál lényegesen gyorsabb mobilnetet kínál, valamint lehetővé teszi különböző okos megoldások bevezetését, és hasznos lehet az ipar számára is.

További hírek találhatók a Media1-en! Követhet bennünket RSS segítségével is.

Borító:A Vodafone egyik alkalmazottja 5G okostelefont tart a kezében. Fotócredit: Federico Gambarini/dpa
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások