fbpx
Borítókép: A Vodafone egyik alkalmazottja 5G okostelefont tart a kezében. Fotócredit: Federico Gambarini/dpa 

Jelentősen bővül a Vodafone 5G hálózatának lefedettsége

Budapesten és környékén, vidéki nagyvárosokban és a Balaton körül folytatódik a bázisállomások 5G-s fejlesztése.

A Magyar Telekom után ma a Vodafone Magyarország is bejelentette, hogy kibővíti ötödik generációs hálózatának lefedettségét. A tájékoztatás szerint Budapest belvárosa és Zalaegerszeg után Budapesten és környékén, valamint vidéki nagyvárosokban, megyeszékhelyeken és a Balaton körül folytatódik a bázisállomások 5G fejlesztése idén.

A fejlesztéssel a Vodafone 5G állomásainak száma országosan közel 300-ra nő, melynek köszönhetően már több százezren tapasztalhatják meg az újgenerációs mobilhálózat képességeit.

Az 5G fejlesztések a szolgáltató a Balaton körül teljes egészében bővíti 4G hálózati kapacitásait, illetve a Balaton két „fővárosában” elindul az 5G szolgáltatás. Balatonfüreden és Siófokon várhatóan nyár második felére lesz elérhető a nagy sebességű mobilhálózat a cég ügyfelei számára.

„A Vodafone Magyarországnak kiemelten fontos a balatoni régió, az utóbbi években folyamatosan fejlesztettük hálózatunkat a térségben, melynek köszönhetően a tó mentén mindenhol elérhetővé vált 4G+ szolgáltatásunk. A balatoni régió és a Vodafone közös története most tovább folytatódik, hiszen ismét fejlesztjük a 4G kapacitásokat és várhatóan augusztustól már Balatonfüreden és Siófokon is elérhetővé válnak az 5G kínálta lehetőségek, ezzel is segítve a belföldi turizmus élénkülését és a helyi vállalkozások működését”

– mondta el dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának alelnöke.

 

Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese
Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. Fotó: Media1-archív

Ezeken a megyeszékhelyeken jelenik meg az 5G

A mostani fejlesztésben az alábbi megyeszékhelyek érintettek, az állomások jellemzően a belváros frekventált részein, illetve egyetemek környékén helyezkednek majd el:

  • Miskolc
  • Győr
  • Debrecen
  • Székesfehérvár
  • Pécs
  • Szeged
  • Eger

A Vodafone a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben élő, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően. A tavalyi év során a szolgáltató ennek segítségével több tesztet is bemutatott az újgenerációs hálózat kiemelkedő sebességét és minimális késleltetési idejét demonstrálva, többek között a ZalaZone tesztpályán és budapesti Vodafone székházánál egy távolról, 5G kapcsolaton keresztül irányítható személyautó segítségével.

Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik
Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral, amíg a háttérben Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó beszélgetést folytat.  Fotó: Vodafone PR / Media1-archív

 

A miniszterelnök által a távolból vezérelt BMW i3 elektromos autó. Fotó: Vodafone Magyarország
A miniszterelnök által a távolból vezérelt BMW i3 elektromos autó. Fotó: Vodafone Magyarország

Új frekvenciákkal, gyorsabban

2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvenciaaukción.

Az újonnan megszerzett frekvenciasávokkal, amelyek alkalmasak a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelésére, a szolgáltató jó helyzetbe került ahhoz, hogy tömegesen biztosíthassa a hazai vállalkozásoknak és a lakosságnak a legújabb technológia által nyújtott lehetőségeket.

Egyelőre még kevesek kiváltsága

Fontos, hogy az 5G hálózat csak az arra alkalmas mobileszközzel és tarifával érhető el.

A Vodafone portfóliójában jelenleg hat 5G képes készülék kapható: a Samsung Galaxy S20 Ultra 5G DS, Samsung Galaxy S20+ 5G DS, Samsung Galaxy Note 10+ 5G, Huawei P40 Pro 5G Dual SIM, OnePlus 8 Pro 5G Dual SIM és a Xiaomi Mi 10 5G. Hamarosan további készülékekkel bővül a portfólió.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borítókép: A Vodafone egyik alkalmazottja 5G okostelefont tart a kezében. Fotócredit: Federico Gambarini/dpa
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások