fbpx
Országút c. kétheti lap

Főszerkesztőt váltott az Országút

Az állami pénzből idén indított művészeti, tudományos, közéleti folyóirat élén Falusi Mártont Szerdahelyi Csongor váltotta.

Az Országút idén februárban indult a kormánnyal kritikus Élet és Irodalom című folyóirat kormánypárti kihívójaként. A korábbi sajtóhírekből ismert, hogy a lapra jelentős, évente több száz, az első időszakban több mint 300 millió forintnyi állami pénzt fordítanak.

Arról, hogy máris főszerkesztőváltás várható a lapnál, egy ideje iparági információk alapján már hallani lehetett, de a Szerdahelyi Csongorral, az új főszerkesztővel az Index által közölt interjúból hivatalosan is értesülhettünk a változásról.

Szerdahelyi Csongor, az Országút főszerkesztője
Szerdahelyi Csongor, az Országút főszerkesztője.

Szerdahelyi Csongor a Wikipedia-oldala szerint 1980-ban diplomázott az ELTE-n történelem-néprajz szakon. 1982-ben újságírói diplomát szerzett a MÚOSZ újságíróiskoláján. 1980-tól 1991-ig az Új Ember belső munkatársa, rovatvezetője volt. 1991–92 között Antall József miniszterelnök munkatársa, a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodájának főosztályvezetője volt.

1992–1996 közt diplomáciai tevékenységet folytatott, a Magyar Köztársaság Szentszék mellé rendelt nagykövetsége és a Szuverén Máltai Lovagrend melletti nagykövetség tanácsosa, 1994-ben 8 hónapon át ügyvivője volt. 1996–2004 között az Új Ember főmunkatársaként dolgozott. 2004–2008 között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodájának vezetője, a katolikus.hu honlap főszerkesztője volt. 2005-től a Világposta, 2007–2010 között a Népek Missziója című missziós lap főszerkesztője. 2009-től a Pasaréti Ferences Alapítvány igazgatója és a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője. 2009-től a Ferences Sajtóközpont igazgatója, 2010-től a Lánchíd Rádió szerkesztője. 2012 és 2017 között a Kossuth Rádió hetente jelentkező Horizont című műsorának társszerkesztője. 2019-től a Szent István Rádió munkatársa is.

Az új főszerkesztő kinevezése kapcsán arról beszélt, a terv az elkövetkezendő időre az, hogy a lap fiatalosabb legyen, illetve, hogy a lap által képviselt értékeket következetesebben közvetítsék. Hozzátette, ezeknek az értékeknek olyan utakat kell építeni, melyek „behálózzák a Kárpát-medence egészét”. Ezt segíti, hogy vannak határon túli szerzőik is. A főszerkesztőcserét így indokolta:

„A lap ugyan fiatal, de javakorabeli, tapasztalt főszerkesztőt igényel. ”

Az Index kérdésére, miszerint az állami támogatás azt is jelenti-e, hogy bárki írhat a lapba, Szerdahelyi Csongor az alábbi választ adta:

„A minőség és eszmeiség fontos. Nyitottak vagyunk a vitára, a diskurzusra, az együtt gondolkodásra. A lapnak van egy szellemi arcéle, de ez nem egy elzárkózás akar lenni, hanem útkeresés. Nyitottak vagyunk az együtt gondolkodásra. Építkezni akarunk, és nem elzárkózni.”

A főszerkesztő úgy vélekedett, manapság nehéz az embereket olvasásra ösztönözni, ezért a nyomtatott felület mellett az Országút honlapja is megújul, hogy több olvasót érjenek el.

A megújulással szeretnék megnyerni magunknak az értelmiséget, egyúttal keresztény értékek mentén szeretnék az országot élhetőbbé, barátságosabbá tenni.

 

Az Országúttal kapcsolatos korábbi írásaink itt találhatók.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások