fbpx
telekom, 5g

Jelentősen bővül a Telekom 5G hálózatának lefedettsége

A távközlési szolgáltató az év végére 30 százalékra bővíti 5G hálózata lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban.

A Magyar Telekom péntek délután bejelentette, hogy a tavaszi spektrumértékesítési eljáráson értékesített 2100 MHz-es frekvenciasávon is elindítja 5G szolgáltatását.

Ennek köszönhetően december végére az 5G hálózat elérhető lesz a jelenlegi belvárosi területeken túl a pesti oldalon részlegesen az V., VI., VII., VIII. kerületben, valamint a IX., XIII., XIV. kerület belvároshoz közelebbi részein a Hungária körút vonaláig terjedően, Budán pedig az I., II., XI. és XII. kerületek bizonyos részein.

A szolgáltató idén április elején a 3,6GHz-es frekvencián indította el kereskedelmi 5G szolgáltatását, néhány nappal azt követően, hogy sikeresen szerepelt a meghirdetett NMHH-s frekvenciaaukción. Az azóta történt folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg Budapest és Budaörs mellett 21 Balaton parti településen, valamint öt megyeszékhelyen (Zalegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét és Szombathely) érhető el az ötödik generációs mobilszolgáltatás.

A 2100 MHz-es frekvenciasáv bevonásával, és a modern mobilhálózati technológia új funkcióinak kombinálásával tovább bővül az 5G hálózati lefedettség a fővárosban és a jelenlegi, lakosságra vetített 13 százalékról 30%-ra emelkedik az év végéig.

Az 5G-s területeken a Telekom által kínált maximális elméleti letöltési sebesség az adott helyszíneken 500-600 Mbps.

Ráadásul az Ericsson Spektrum Sharing technológiának köszönhetően az előző generációs, az úgynevezett 4G-t használó ügyfelek is jobb felhasználói élményben részesülhetnek ezeken az érintett területeken.

A lefedett területeken az 5G szolgáltatást az ügyfelek a korlátlan mobil adat csomagok, illetve a 3 és 10 napos korlátlan net bővítők valamelyikével tudják igénybe venni. A szolgáltatás használatához a 2100 MHz-es sáv kezelésére is alkalmas 5G-képes készülékre is szükség van. A Telekom portfóliójában jelenleg az Apple iPhone 12 (teljes széria), a Samsung Galaxy S20+ és S20 Ultra, valamint a Huawei P40 Pro és Xiaomi Mi 10T Pro készülékek alkalmasak az új frekvencián üzemelő 5G szolgáltatás igénybevételére is.

Azt ígérik, hogy az 5G-képes készülékportfólió folyamatosan bővülni fog a jövőben.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások