fbpx
Az RTL Klub Házasodna a gazda című műsorának gazdasszonya, Vincze Betti

Reagált az RTL Klub arra, hogy a Házasodna a gazda egyik szereplőjének előélete kapcsán rasszizmussal vádolja a csatornát a kormánysajtó

Az épp most véget érő Házasodna a gazda című falusi társkereső reality egyik szereplőjének 8 évvel ezelőtti indulatos, a cigányok megölését kívánatosnak emlegető Facebook-bejegyzése alapján lényegében rasszizmus támogatásával vádolják kormányközeli médiumok az RTL Klubot. A Media1 állásfoglalást kért és kapott a csatornától az ügy kapcsán, amely miatt Habony Árpád kormányközeli üzletember hírügynöksége már az Európai Parlament elnökét is kereste.

„Folytatódik a botrány: Nem hajlandó az RTL Klub kirúgni a “sztárját”, aki gépfegyverrel akart cigányokat gyilkolni” címmel jelent meg pénteken egy írás az Origón, ahol napok óta nem is burkoltan rasszizmus támogatásával vádolják a kereskedelmi csatornát.

Az Origo számonkérte az RTL Klubon, amiért a csatorna nem vágta ki a Házasodna a gazda című főműsoridős, nagy nézettséggel futó (épp ma befejeződő) falusi társkereső műsorából Vincze Bettinát, az egyik párkereső gazdát, holott a lap korábban megszerzett és közzétett egy régről származó Facebook-bejegyzést, amelyben a műsor egyik szereplője vállalhatatlanul indulatosan írt a romákról, azok halálát kívánta.

Az egyébként előre felvett tévéműsorban társát kereső nőtől a következő tartalmú régi kijelentést idézte be az Origo:

„Annyira tele van a t…m a cigányokkal, hogy ha tehetném, végigsétálva a cigánysoron az összeset megsoroznám UZI-val. Hamarosan eljön az idő, hogy akkor is végigsétálok UZI-val, ha nem tehetném! Nem érdekel a következmény. Ezt másképp már nem lehet”

A közzétett bejegyzés 8 évvel ezelőtt, 2012-ben jelent meg. Miután azt a reality szereplője megbánta, törölte és elnézést kért miatta.

A kormánysajtó az Európai Parlament elnökét kereste az ügyben

Habony Árpád (Orbán Viktor miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójának) az Origo tulajdonosával, a KESMA-val közös nemzetközi hírügynöksége, a V4A azonnal nemzetközi színtérbe is kivitte az ügyet: a valóságshow szereplőjével kapcsolatban nem mást, mint magát az Európai Parlament (EP) elnökét, David Sassolit, illetve Vera Jourovát, az Európai Bizottság egyik alelnökét kereste meg az ügyben.

Ők azonban nem kívánták kommentálták érdemben magyarországi tévéműsor szereplőjének Facebook-bejegyzését. Az Origo és a HírTV roma szervezeteket idézett, amelyek a valóban rasszista bejegyzést érthető módon rasszistának is nevezték, sérelmezték.

Elítéli a rasszizmust az RTL, nem tudtak a gazdasszony előéletéről

Bár az Origo azt állította, hogy az RTL Magyarország nem hajlandó reagálni a történtekre, a Media1 megkeresésére rövid időn belül megérkezett a válasz, illetve a következő tartalmú nyilatkozat, melyet szó szerint idézünk:

„Az RTL Magyarország a kirekesztés minden formáját elutasítja, műsorainkkal a világ sokszínűségét igyekszünk bemutatni, következetesen kiállunk az egymással szembeni tolerancia és nyitottság fontossága mellett. Nem kivétel ez alól a Házasodna a gazda című produkciónk sem, amelynek az alkotói ezúton is hangsúlyozzák: nemet mondanak a gyűlöletbeszédre és a kirekesztés minden formájára. A műsor szerkesztőinek nem volt előzetes tudomása a 2012-es ügyről. A műsorba történő kiválasztása során Vincze Betti a leghalványabb jelét sem adta annak, hogy ezeket a számunkra fontos értékeket tagadná vagy akár csak megkérdőjelezné. Az eddigi közös munka alapján nincs okunk kételkedni abban, hogy amit a lentebb idézett fb-posztjában ezzel kapcsolatban leírt, azt őszintén és komolyan gondolja.”

Az RTL Klub székházának egyik felirata
Az RTL Klub székházának egyik felirata. Fotó: Szalay Dániel / Media1

Elküldték Vincze Betti (Betti gazdasszony) október 23-án megjelent Facebook-bejegyzésének tartalmát is:

„2012-ben indulatból hülyeségeket írtam a fb-oldalamon. Azonnal megbántam. Töröltem a bejegyzést és a hozzá tartozó kommenteket, sőt még a profilomat is. Volt okom az elkeseredésre, de nem volt mentség arra, ahogyan annak hangot adtam. Bocsánatot kértem miatta és most újra megteszem: bocsánat. 8 év alatt sok minden változott az életemben. Sokat változtam én is. Igyekeztem új életet kezdeni. RTL Klub szerkesztőinek sem mondtam, hogy 8 éve milyen butaságot csináltam, mert szégyelltem:(. Vállalom a múltamat és a hibáimat, de remélem, hogy a műsorban bizonyítani tudom azt is, méltó vagyok a bizalomra. Köszönöm, ha ti is esélyt adtok erre.”

További hírek találhatók a Media1-en! Facebook-oldalunkat itt találja.

Borító: Az RTL Klub Házasodna a gazda című műsorának gazdasszonya, Vincze Betti. Fotó: RTL-sajtószoba
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások