fbpx
Murányi Marcell

Bírálja a Fidesz Murányi Marcellt, az új zuglói önkormányzati médiacég vezetőjét

A zuglói kerületi lapot elfogultnak nevezte a Fidesz helyi vezetője. A kormányközeli sajtóban Murányi Marcell több mint 5 éve okozott halálos kimenetelű balesete is előkerült.

Murányi Marcell, a Népszabadság és a Blikk egykori főszerkesztője, az MSZP későbbi kommunikációs tanácsadója, illetve egy több mint öt évvel ezelőtti halálos kimenetelű baleset okozója lett a vezetője annak az új zuglói önkormányzati médiacégnek, melynek 240 millió forint éves költségvetést szavazott meg a Horváth Csaba vezette zuglói önkormányzat képviselő-testülete – derül ki a Mandinerről, mely az Átlátszó Zugló elnevezésű Facebook-oldal nyomán írt a fejleményről. (A Mandiner által felhasznált forrás, az Átlátszó Zugló nevű Facebook-oldal, mely egyébként nevével ellentétben független az Átlátszó nevű oldaltól, azt is állította, hogy Murányi cserbenhagyásos gázoló, csakhogy mint arról a sajtó is beszámolt annak idején, a segítségnyújtás elmulasztásának vádjában több alkalommal is felmentette őt a bíróság.)

Murányi Marcell kapcsán a zuglói médiával ugyancsak foglalkozó Magyar Nemzet bírálja Zugló vezetését a kinevezés miatt. A kormánypárti napilap Borbély Ádámot, a Fidesz helyi választókerületi elnökét idézve azt írja, elfogult a zuglói kerületi lap: ezt az egyik gimnázium akadálymentesítéséről szóló beszámolóra hivatkozva állítja Borbély, ugyanis a lap állítólag nem emelte ki, hogy az akadálymentesítés sikeréhez az is hozzájárult, hogy az előző vezetés kezdte el megtervezni azt. A Magyar Nemzet újságírója egyenesen „propagandagyárként” emlegette a kerületi újságot.

Az új zuglói médiacég vezetője 2006-tól volt a Blikk, 2014-től pedig a Népszabadság főszerkesztője. Murányi Marcell 2015 márciusában okozta a tragikus kimenetelű balesetet, amikor autójával 30 km/h sebességgel haladva a belső sávból a külsőbe történő irányváltáskor elsodort egy arra közlekedő, 15 km/h-val haladó kerékpárost, aki emiatt elesett és súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hetekkel később pedig a kórházban meghalt. Murányi a balesetet követően a helyszínen nem állt meg, amit utóbb azzal magyarázott, hogy nem észlelte, hogy balesetet okozott, mivel mindössze egy szokatlan hangot hallott, de nem tulajdonított ennek jelentőséget (azt hitte, a csomagtartóból jött a hang), és csak hazaérkezve, az autóján lévő karcolást látva kezdett el gyanakodni és tért vissza arra a helyszínre, ahol a hangot hallotta előzőleg. Visszatérésekor már zajlott a baleseti helyszínelés, ahol azután elismerte felelősségét a baleset okozásában. Murányira a bíróság halálos kimenetelű közlekedési baleset gondatlan okozásának vétsége miatt egy év nyolc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki büntetésként, valamint egy időre eltiltották a vezetéstől. A segítségnyújtás elmulasztásának bűntette alól azonban kétszer is felmentették.

A bíróság szerint az ütközés kétségtelenül figyelmetlenség, vezetéstechnikai hiba eredménye, és mivel Murányi saját magát hozta abba a helyzetbe, hogy ne vegye észre a szerencsétlenül járt közlekedőt, így a halálos baleset okozásában a bűnösség egyértelmű, az ugyanakkor nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy a kerékpár kormányának meglökését a vádlott észlelte. Ha azért nem észlelte, mert nem járt el kellő figyelemmel, a segítségnyújtás elmulasztása akkor sem áll meg, mert ez a bűncselekmény gondatlanul nem, csak szándékosan megvalósítható.

Murányi Marcell a Népszabadságtól az ominózus balesetet követően távozott. Ezt követően lett az MSZP kommunikációs tanácsadója, mely pozíciót 2017 tavaszáig töltötte be. 2020 májusa óta Murányi Horváth Csaba önkormányzatának kommunikációs tanácsadójaként dolgozott, amiért bruttó 350 ezer forint fizetség illeti meg.

Borító: Murányi Marcell az ATV Egyenes beszéd c. műsorában korábban.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások