cenzúra, szólásszabadság, médiaszabadság, sajtószabadság

Oroszországba toloncolták az AP két tudósítóját a belorusz hatóságok

A hírügynökség visszautasítja a sajtószabadság elleni kirívó támadást.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az amerikai Associated Press (AP) hírügynökség honlapján számolt be róla, hogy két, a belorusz helyzetről tudósító, moszkvai székhelyű munkatársukat szombaton Oroszországba toloncolták Fehéroroszországból.

„Az Associated Press a leghatározottabban elutasítja ezt a kirívó támadást a sajtószabadság ellen Fehéroroszországban. Az AP felszólítja a belorusz kormányt, hogy adják vissza a független újságírók engedélyeit és tegyék lehetővé, hogy továbbra is beszámolhassanak a világnak a Fehéroroszországban zajló események tényeiről”

– nyilatkozta Lauren Easton, az AP médiakapcsolatokért felelős igazgatója.

Ahogyan arról a Media1 is beszámolt, a kormányellenes tüntetések közepette a belorusz állam egyre keményebben lép fel az eseményekről tudósító sajtóval szemben. Szombaton több külföldi médium újságíróinak akkreditációját is visszavonták a fehérorosz hatóságok egy nappal az augusztus 9-i elnökválasztás eredménye ellen szervezett újabb nagy tiltakozó megmozdulás előtt. Az ARD német közszolgálati tévé forgatócsoportját őrizetben is tartották egész éjjel.

Anatol Glaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője szerint az intézkedést a szélsőségesség- és terrorizmusellenes tárcaközi bizottság ajánlására hozták meg. A szóvivő nem közölte, pontosan hány újságíró érintett, de több külföldi médium, így aBBC brit közszolgálati tévé és rádió, az AFP, a Reuters és az AP hírügynökségek, az ARD német közszolgálati tévé és a Deutsche Welle német közrádió, valamint az amerikai székhelyű Szabadság Rádió több újságírójától is visszavonták a fehéroroszországi működési engedélyt.

 

Szóljon hozzá!