Fehéroroszország, sajtó

A német közszolgálati ARD stábját egész éjjel őrizetben tartották Fehéroroszországban

Több külföldi médium akkreditációját is visszavonták.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Visszavonták több külföldi médium újságíróinak akkreditációját a fehéroroszhatóságok szombaton, egy nappal az augusztus 9-i elnökválasztás eredménye ellen szervezett újabb nagy tiltakozó megmozdulás előtt. Az ARD német közszolgálati tévé forgatócsoportját őrizetben is tartották egész éjjel, írta meg az MTI.

Anatol Glaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője szerint az intézkedést a szélsőségesség- és terrorizmusellenes tárcaközi bizottság ajánlására hozták meg. A szóvivő nem közölte, pontosan hány újságíró érintett, de több külföldi médium, így a BBC brit közszolgálati tévé és rádió, az AFP, a Reuters és az AP hírügynökségek, az ARD német közszolgálati tévé és a Deutsche Welle német közrádió, valamint az amerikai székhelyű Szabadság Rádió több újságírójától is visszavonták a fehéroroszországi működési engedélyt.

Tacjana Melnicsuk az AFP-nek elmondta, hogy bekérették a külügyminisztériumba, ahol közölték vele, hogy visszavonták a BBC-s tudósítói engedélyét, ugyanígy egy másik kolléganőjének is. Azt is követelték, hogy adja vissza az akkreditációs kártyáját.

Több külföldi tudósító arról számolt be a dpa német hírügynökségnek, hogy nemcsak akkreditációjukat vonták vissza, hanem még ezt megelőzően a biztonsági erők őrizetbe vették őket. Az ARD-hez mint konzorciumhoz tartozó, kölni székhelyű WDR tévéadó pedig azt jelentette, hogy egész éjjel őrizetbe tartották három fős forgatócsoportját, miután a tüntetésekről tudósítottak, és ez adásba került.

„Döbbenetes, ami Minszkben történik, és elfogadhatatlan, ahogy forgatócsoportunkkal bántak ott”

– jelentette ki Jörg Schönenborn, a WDR programigazgatója. Hozzátette, hogy az ARD-t nem félemlítik meg ezek az események, és a tévétársaság minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újságírói kritikusan és függetlenül tudósítani tudjanak a fehéroroszországi eseményekről. A WDR információi alapján a forgatócsoport két orosz állampolgárságú tagját kiutasították Fehéroroszországból, a csoport fehérorosz vezetőjét pedig bíróság elé állítják hétfőn. Az orosz médiumok közölték, hogy az ő tudósítóikat már korábban kiutasították az országból.

Hanna Liubakova belorusz újságíró a Twitteren arról írt, hogy rendkívül aggasztó trendről van szó. Nem csak a sajtószabadság elleni fellépések, hanem az orosz sajtó bevetése, az ő beszámolóik, a propaganda miatt is.

A hatodik mandátumát a vitatott tisztaságú választásokon a szavazatok több mint 80 százalékával elnyert Aljakszandr Lukasenka példa nélküli tiltakozással néz szembe. Az ellenzék, amelynek a vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült, két tömegtüntetést szervezett augusztus 16-án és 23-án, és vasárnap újabb nagyszabású megmozdulásra készül.

Az Európai Unió elutasította a választások eredményét, szankciókat készít elő vezető fehérorosz tisztségviselők ellen és felszólította Lukasenkát: folytasson párbeszédet az ellenzékkel. Lukasenka viszont elutasít minden engedményt, és a Nyugat által a megbuktatására szervezett összeesküvést emleget.

A legutóbbi tüntetéseken, amelyeken bevetették a rendvédelmi erőket, három ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek, több mint 7000 embert pedig előállítottak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton ismételten kijelentette, hogy elismeri a választás eredményét.

„A világon semmi sem ideális”

– mondta Putyin az állami televíziónak adott interjúban. Kétségét fejezte ki, hogy azok közül, akik megkérdőjelezték a választások eredményét, vajon mind tisztességesek-e.

Az Egyesült Államok minszki nagykövetsége szombaton nyilatkozatban szólította fel a fehérorosz vezetést, hogy vessen véget az újságírók üldözésének és az internet blokkolásának.

„Aggódunk az újságírók folytatódó üldözése miatt, a független médiumok és ellenzéki internetes oldalak blokkolása, valamint a gyülekezési és a szólásszabadsághoz való jogukat gyakorló békés állampolgárok önkényes őrizetbe vétele miatt”

– olvasható a közleményben.

Szóljon hozzá!