fbpx
Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények stúdiójában

Gyurcsány egykori kincstárnoka szedi ki a pénzt a TV2-ből Habony körének

Kinyílt a máltai cégadatbázis, sok titokra derült fény.

A VálaszOnline a máltai cégadatbázis segítségével kinyomozta, hogy Zelles Sándor a haszonélvezője az International Air Brokerage Ltd. nevű vállalatnak, amely a TV2 számára műsorokat gyártó IKO Holding résztulajdonosa. Zelles a lap szerint a Gyurcsány-éra főbizalmijaként a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot vezette.

Sokáig Málta igazi offshore-paradicsom volt alacsony adókkal és rendkívül bizalmasan kezelt cégadatokkal. Egy uniós direktíva miatt azonban nemrég minden olyan magánszemély láthatóvá vált a máltai cégjegyzékben, aki papíron azért vitte a földközi-tengeri szigetországba vállalkozásai egy részét, hogy kedvezően adózhasson és mellé esetleg még inkognitóban is maradjon. Az uniós szabályozásnak köszönhetően derült ki, hogy a  Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető kör legalább öt máltai céggel szállt be magyarországi üzletekbe, állami segítséggel vagy jóváhagyással.

Nem csak az IKO Holding máltai kapcsolatain keresztül jut pénz Habony Árpád köréhez. A TV2 és a közmédia reklámidejét értékesítő atmedia Kft.-ben idén júliusig közvetve érdekelt volt a Habony hitelezőjeként ismertté vált Tombor András a máltai Equantis Limiteden keresztül. Az Equantis máig többségi tulajdonos a közterületi reklámfelületek értékesítésére szakosodott Odex Outdoor Expert Kft.-ben, amely 2018-ban intenzíven dolgozott a Fidesz-kampányban, közben pedig a lap szerint rátelepedett szinte a teljes kültéri piacra.

Tavaly a Media1 írta meg, hogy a TV2 és az Atmedia közötti amúgy sem túl nagy távolság még kisebb lett: a TV2-t teljesen, az IKO Holdingot pedig részben tulajdonló AV Progress 25 százalék körüli tulajdonosa lett a Visus Investmentnek, az Atmedia legnagyobb tulajdonosának.

Kiemelt fotó: Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények stúdiójában. Kép: TV2 sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások