fbpx
Szabad Európa Magyarország

Startol a Szabad Európa Magyarország

Már népszerűsítik az induló multimédiás szolgáltatást.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Media1 információi szerint hamarosan megkezdi az újbóli működést Magyarországon a Szabad Európa. Pontos kezdési időpontot ugyan egyelőre nem közöltek, de hogy nagyon közeli időpontról lehet szó, azt jól jelzi, hogy a Facebookon közzétettek egy videót a közelgő indulásról, és már ezt jelzi a szabadeuropa.hu internetes oldal is.

Úgy tudjuk, pár héten belül nyitják meg a weboldalt, ami multimédiás szolgáltatásokat kínál majd.

A toborzást már év elején megkezdték, először az igazgatót keresték álláspályázatban.

A rendszerváltásban nagy szerepet játszó Szabad Európa jelenleg 20 országban, 25 nyelven üzemel. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t 2018-ban heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti.

A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor azért kapcsolták le, mert a rendszerváltás és a kiteljesedő sajtószabadság miatt úgy gondolták, értelmét vesztette a további működést. Most a magyarországi sajtószabadság körüli súlyos problémák miatt indítják el újra a Szabad Európát, mely egy multimédiás oldal lesz audiós, videós, szöveges tartalmakkal.

Magyarországon a rádiós frekvenciák túlnyomó többségét mostanra szinte teljesen megszállta a kormányzó Fidesz, illetve a kormánypárthoz közeli üzleti körök.  Az egyetlen országos vételkörzetű kereskedelmi rádió, a Retro Rádió például szintén a fideszes médiaholdingé.

Ráadásul a megyei napilapok is egy kormányközeli holding, a KESMA ellenőrzése alá kerültek. Egyetlen ellenzékinek mondott napilap maradt, a Népszava, azt is sokan bírálják a benne látható állami hirdetések miatt.

Az Index körüli helyzetről pedig mostanában nagyon sok szó esett.

A Szabad Európa Rádió magyar adása
Archív fénykép az egykori stúdióról és a magyar adásról. Forrás: szer.oszk.hu

A Szabad Európa magyarországi újbóli megjelenését eredetileg 2020 közepére ígérték. A tervezett újraindulásról 2019-ben lehetett hallani, amikor Jamie Fly, a Szabad Európát működtető vállalkozás elnöke Magyarországon folytatott találkozókat, többek között Kovács Zoltánnal, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral is találkozott, erről fotót is közzétett a Twitterren.

Jamie Fly a Kovács Zoltánnal folyatott találkozót követően reményét fejezte ki, hogy kormánytisztviselők is nyilatkoznak majd a SZER-nek, ha az megkezdi munkáját.

A Szabad Európát már a hazai újbóli megjelenést megelőzően többen bírálták, amikor a kormánnyal egyeztetett az indulása előtt. Fly azonban azt mondta, ez csak egy udvariassági találkozó volt. A Szabad Európát ezenkívül sokan azért kritizálták, mert az internetes felhasználókat tudja majd elérni, frekvenciája például nem lesz. Hogy a bírálatoknak volt-e alapja, az a következő időszakban kiderül.

Frissítés 15:48

Az eredeti hírünket pontosítottuk, mivel mint időközben kiderült, a Szabad Európa nem online rádióadást üzemeltet majd Magyarországon, hanem online multimédiás szolgáltatást, híreket, cikkeket, audio podcastokat és videós tartalmakat.

További hírek találhatók a Media1-en. RSS csatornánk ITT található, míg Facebook-oldalunk ITT. Működésünkhöz ITT lehet hozzájárulni.

Szóljon hozzá!